A különbség tapintható

2018. január 16. kedd - 07:30 / Nagy Mariann
  •    

Sokan láttak már működő robotot, az élet egyre több területén bevethetők, számtalan emberi funkciót „elsajátítottak”, sokféle feladatot lehet már rájuk bízni. Még mindig sajátos, nagy gond azonban, hogy ezek az oly okos gépek munka közben nem elég finoman viselkednek. Könnyen összetörnek dobozokat, munkadarabokat. Elejtik a tárgyakat, vagy észre sem veszik, ha nem sikerült felvenniük. Az OptoForce cég találmánya, a tapintásérzékelő szenzor ezekre a problémákra tud igazán jó választ adni és az ipar sok területén alkalmazható.

 

A 2012-ben alakult startup cég a Pázmány Péter Katolikus Egyetem robotikai laborjában kutató diákokból indult, az ott végzett fejlesztésekből nőtte ki magát. A pozitív visszajelzések nyomán a végzett hallgatók számára hamar kiderült, hogy találmányuk hasznos lehet sok más területen is, így belevágtak az üzletbe. Magyar és külföldi kockázati, illetve szakmai befektetők is láttak fantáziát a vállalkozásban, így az anyagilag is megalapozott technológia-fejlesztés gyorsan kezdett eredményt hozni.

A nemzetközi piacra lépéshez szükség volt külföldi tapasztalatokkal rendelkező társra, így csatlakozott 2014-ben a céghez Dömötör Ákos, akivel kiépült a jelenlegi vállalati szerkezet. A közgazdász-menedzser sok helyütt – Németországban, Kínában, Hongkongban, Csehországban és Dániában – tanult, dolgozott, elsősorban ipari területeken.

Dömötör Ákos a találmánnyal

Dömötör Ákos a találmánnyal

„Elsőként a hardverre összpontosítottunk és az egyetemi szférát céloztuk meg, ahol otthonosan mozogtunk, ismertük azokat a problémákat, amikre a terméket kifejlesztettük” – beszél a nemzetközi terjeszkedésről az OptoForce ügyvezetője. „A világ minden tájára szállítottunk már precíziós erőmérő szenzorokat. Vevőink közé tartozik a Google Boston leányvállalata, a Samsung és a Sony központi kutató laboratóriuma, valamint olyan híres kutatóközpontok, mint a Fraunhofer Intézet, a Német Légi és űrrepülési Központ (a NASA német megfelelője), az MIT vagy a Stanford Egyetem”.

Az igazi nagy piac azonban az ipari automatizálásban van. Feltérképezték, hol és mire használnak robotokat és mik azok a problémák, amelyekre ők tudják a megoldást. „Az egyik megoldandó feladat az összeszerelés, a másik a felületkezelés, annak finomítása. Az összeszerelésnél érzékelni kell, hogyan illik össze két munkadarab, meg kell oldani, hogy a robot mindig azonos nagyságú erőt tudjon tartani. A problémát az jelenti, hogy hiába dolgozik precízen és egyformán a robot, a munkadarab nem mindig azonos. Ezt a különbözőséget kell érzékelnie és korrigálnia a robotnak – ehhez kell a szoftvert tervezni. A többlet, amit a robot hozzátesz a munkafolyamatokhoz, szó szerint tapintható…” – beszél a műszaki részletekről Dömötör Ákos.

6 technológiai trend 2018-ra
„A Cisco előrejelzése szerint a blockchain, az autonóm eszközök és a virtuális asszisztensek lesznek az elkövetkezendő évek uralkodó technológiai trendjei a B2B világban. Azonban van két alapvető tényező, amely nélkül ezek a trendek csak víziók maradnak: a hálózatok és a kiberbiztonság. A jövő trendjeinek kiteljesedéséhez a hálózatok új, szándék-alapú és intuitív generációjára, továbbá megfelelő biztonságra lesz szükség”.

A felhasználási terület szinte végtelen, szakemberek szerint az OptoForce egyedi technológiája óriási értéket jelent az ipari automatizálás jövője szempontjából, és messze túlszárnyalja a rendelkezésre álló más megoldásokat. A folyamatok felgyorsulása, a precizitás, jelentősen csökkenti a költségeket, ami nem kevésbé fontos tényező a nemzetközi versenyben.

A cég itthoni üzemében gyártja a szenzort és fejleszti a szoftvert, amit elosztói kapcsolatain keresztül „csomagban” értékesít a világ minden táján.

A vállalatnak 38 munkatársa van Magyarországon, egy az USA-ban, egy Malajziában. A hazai csapat is nemzetközi: a magyarok mellett török, brazil, Sri Lanka-i kolléga(nő) is található a budapesti központban. Az, hogy sokan sokféleképpen gondolkodnak, ugyancsak sokat segít, hangsúlyozza az ügyvezető.

Az OptoForce nemrég jelentős támogatáshoz jutott az Európai Unió kutatás-fejlesztési alapjából, a Horizont 2020-ból. „Nagyon gyorsan növekszünk, egy év alatt megdupláztuk a bevételünket, vannak piaci sikereink. Az OptoForce persze nem olyan óriáscég, mint egy Bosch vagy Siemens. Mi még kisvállalkozásnak számítunk, amit az unió támogat” – indokolja a sikeres pályázat szükségességét a cég vezetője.

Cégvezetés & irányítás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor