A könyvelők rendszereibe kukucskálna a NAV

2014. március 21. péntek - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Szeretné látni a NAV a könyvelők rendszerét is – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva az onlinekassza.hu. Ha megvalósul a legújabb elképzelés, minden számlát láthatna az adóhatóság.

Az adóhatóság ide is belátna… Kép: Flickr

Az ellenőrzést a kasszák online bekötésének mintájára képzelik el, és azt várják tőle, hogy több százmilliárd forint marad a legális gazdaságban, és gazdasági bűnözői csoportok működése válik lehetetlenné. Adószakértők szerint működőképes az elképzelés. A rendszer a következő négy évben épülhet ki.

Ha megvalósul a legújabb elképzelés, minden számlát láthatna az adóhatóság. Az online-kasszák bekötése után a könyvelőirodák működését tennék teljesen átláthatóvá. A szisztéma százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást eredményezhetne, és kiszorulnának az országból a pénzügyi bűncselekményekre szakosodott bűnözői körök.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint első lépésben a könyvelőprogramok jelentéseit kellene egységesíteni. Ruszin Zsolt elmondta, ez nem lenne túlzottan nagy feladat, a fejlesztések jó részét maguktól végrehajtották a piaci szereplők. Fontos, hogy elegendő idő legyen az átállásra, és anyagilag is támogassák ebben a könyvelőket.

Nagyon, de nagyon optimista az adóhivatal
Az adóhivatal közlése szerint május végére már többségben lehetnek az üzletekben az online kasszák, azonban az adatok ezt nem támasztják alá. A jelenlegi ütem mellett még az is csoda lesz, ha nyáron befejeződik az átállás.

Hasonló rendszer Nyugat-Európa több országában is működik, Hollandiában, Portugáliában, Németországban például az adóhatóság bizonyos feltételek mellett betekinthet cégek kisebb-nagyobb csoportjának könyvelésébe – mondta a PwC magyarországi adóügyi cégtársa. Lőcsei Zsolt szerint a tisztességesen működő közepes és nagyobb társaságoknak is megérné, ha nem kellene hónapokig vendégül látniuk az adóhivatal embereit.

A rendszer előnyeit elismerve az Ernst & Young adószakértője felhívta a figyelmet, hogy bizonyos szolgáltatók tíz-, sőt százezres nagyságrendben bocsátanak ki számlákat, nehézkes lenne bekapcsolni ezeket a rendszerbe. Vékási Tamás úgy véli, pontosan meg kell határozni, mely kört érintse a bekötés. A cégméret, a forgalom vagy a tevékenységi kör alapján lehetne szűrni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek