A készpénz viszi az idei cafeteriát

2017. február 14. kedd - 08:10 / Sebők Orsolya
  •    

Lassan körvonalazódik az idei cafeteriakép, ahogy a cégek többségénél lezárul a nyilatkoztatási időszak. Kardos György cafeteria-tanácsadót kérdeztük eddigi tapasztalatairól.

Melyek a legnépszerűbb cafeteriaelemek?

– Alapvetően a cafeteria-készpénz viszi a prímet idén, de mivel a kedvezményes és a normál adózású elemek közterhe között elhanyagolható a különbség, az ajándékra adható juttatás zárkózott fel a második helyre. Mindkét esetben azonnal költhető juttatásról van szó, amelyet a munkavállaló az egyedi igényei szerint tud felhasználni, ezért a teljesítmény elismerésének és a lojalitás növelésének is eszközei ezek a juttatások. Az ajándékra szóló juttatás – a NAV által meghatározott módon – számtalan árucikkre költhető a műszaki cikktől a kozmetikumokon át a tisztítószerekig, sőt még üzemanyagra is. A munkáltatók számára kényelmes megoldás és a dolgozók költését is megkönnyítik az elektronikus cafeteriakártyák, amelyek csökkentik a juttatáshoz kapcsolódó adminisztrációs terheket és egyszerűbbé teszik a pénz felhasználását. Ilyen például az Edenred kártya vagy a Multi-Pay® Cafeteria kártyája. Átrendeződés látható a fogyasztásra kész élelmiszer-juttatások terén is, miután az Erzsébet utalvány monopóliuma megszűnt. Növeli a munkáltatók mozgásterét, hogy idén törvényileg szabályozott keretösszeg sem korlátozza a juttatás mértékét.

Mennyibe kerül idén a cafeteria?
A legfontosabb változásokat és tudnivalókat a 2017-ben adható munkáltatói juttatásokra vonatkozó szabályokról itt találja.

A munkáltatók változtattak-e idén a cafeteriakereten az új adószabályok tükrében?

– Azt látom, hogy sokkal többen kínálnak cafeteriát. Sok olyan cég, amely eddig máshogyan ismerte el dolgozói teljesítményét, idén cafeteriakeretet ad, köszönhetően az adóteher mérséklődésének. A gazdaság fehérítése egyértelműen érzékelhető trend. A bruttó keretösszegeket több vállalat emelte vagy megtartotta a tavalyi költségkeretet, de az adók mérséklődésének köszönhetően a munkavállaló utóbbi esetben is több költhető forinthoz jut idén. Egy másik trend is kirajzolódik: csökken az önkéntes pénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, viszont nő az egyéni tagdíjbefizetés mértéke. Erre forrást teremtenek a növekvő bérek, valamint a 100 ezer forintos készpénz-cafeteria. Egyértelműen többen ismerik fel, hogy a minőségi egészségügyi ellátáshoz és nyugdíjhoz muszáj becsatornázni a saját forrásokat is.

Hidegen hagyják a cégeket az új cafeteriaszabályok
A K&H felmérése szerint hidegen hagyják a módosítások a cégeket, még mindig a vállalkozásoknak alig negyede tervezi béren kívüli juttatással támogatni a dolgozóit. A top 3 cafeteria elemhez ragaszkodnak a cégek, csupán a sorrend módosult: a munkába járás költségtérítése lépett az első helyre, megelőzve az eddig legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalványt, de a pénzbeli jutalom stabilan tartja harmadik helyét.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek