A kemény Brexit ellenére szárnyalt a font

2017. január 18. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Annak ellenére, hogy Theresa May „hard brexitet” ígért, a font szárnyalásba kezdett, ami annak tudható be, hogy parlamenti jóváhagyáshoz kötötte az EU-val kötendő végleges szerződést.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Theresa May tegnapi beszédében azt mondta, hogy Nagy-Britannia teljesen kilép az Európai Unióból, de a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést szeretnének az unió belső piacaihoz. A beszéd legfontosabb részletei már reggel nyilvánosságra kerültek, ennek ellenére a piacokra hatással volt a beszéd, például a DAX index nagyot fordult a napon belüli mélypontról.

A beszéd után a font szárnyalni kezdett. Ugyanakkor azt látjuk, hogy számos akadály van a font árfolyam előtt. Nevezetesen, akár az euróval, akár a forinttal szemben tekintünk rá, a 20, 30 és a 200 napos mozgóátlagok jelentenek ellenállási szinteket. Ugyanakkor inkább az utóbbinál látunk tényleges technikai szintet. Összességében a forint ellenében lépnénk a font piacára, ugyanis úgy tűnik, hogy a forint gyengülhet az elkövetkező hetekben az euróval szemben is – vélekedtek reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

Továbbra is jó eredményeket hoznak az amerikai bankok. Ennek fényében érdekes lesz a mai napon a Goldman és a Citigroup eredménye is, amelyek kora délután látnak napvilágot. Miközben jó eredményeket láthatunk, a piac továbbra is korrekciós módban van. Ez igaz a DAX indexre is annak ellenére is, hogy a mai napon emelkedést várunk, miközben Budapesten csökkenhet az index, azok után, hogy eladási jelzés alakult ki rajta.

USA

Eséssel fejezték be a vezető amerikai indexek a tegnapi kereskedést. Az S&P500 és a Dow 0,3%-ot, míg a Nasdaq 0,63%-ot veszített értékéből. A múltkori kritikák után a General Motors is igyekszik imponálni Trumpnak. Tegnap jelentette be a vállalat, hogy 1 milliárd dollárt fektet be az USA-ban, amivel több ezer szellemi foglalkozású munkahelyet hoz létre a következő években. Noha a gesztus látszólag nagyvonalú, a beruházásra már évek óta készül a vállalat.

A Fed szavazó tagja, Lael Brainard szerint a vártnál gyorsabb ütemben emelhet kamatot a Fed, amennyiben az amerikai fiskális stimulus inflációs nyomáshoz vezet anélkül, hogy a termelékenységet is növelné. Folytatódnak a banki gyorsjelentések, a mai napon a Citigroup és a Goldman Sachs teszik közzé negyedéves számait.

Európa

Gyengén teljesítettek tegnap a vezető nyugat-európai indexek, a legnagyobbat a FTSE100 esett (FTSE100 -1,46%, DAX -0,13%, CAC40 -0,46%). Az Egyesült Királyságban a vártnál nagyobb lett az infláció decemberben. Havi alapon 0,5%-os volt az áremelkedés üteme a várt 0,3% helyett, tavalyi évhez viszonyítva pedig 1,6%-os emelkedést publikáltak, ami 0,2%-kal verte meg a konszenzust. Németországból ma reggel érkeztek a decemberi inflációs számok. A vártnak megfelelően 1,7% lett az éves alapú, 0,7% pedig a havi alapú áremelkedési ütem.

A tegnapi német ZEW gazdasági hangulat index némileg jobb lett a várakozásoknál. 65 pontot vártak januárra az elemzők, ezzel szemben 77,3 pontot publikáltak. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 16,6 pontra emelkedett az előző havi 13,8 pontról, de még így is 2 ponttal marad el a piaci konszenzustól. Az eurózónából ma érkeznek a decemberi végleges inflációs számok.

Olaj, arany

A WTI 52,7 dollár volt ma reggel. A piac továbbra is az OPEC döntéseit figyeli, illetve arra koncentrál, hogy mekkora mértékben esik az USA nyersolaj készlete. A csütörtöki EIA adattal a piac 1 millió hordó csökkenést vár, a készletek jelenleg 483,1 millió hordón állnak, ami három évtizedes csúcs. A hírek szerint Szaúd-Arábia a kvótához képest is nagyobb mértékben vágja a kihozatalt, és több vele közeli szövetséges szunnita többségű állam is hasonlóan tesz. Kínából is csökkenő kitermelésről adtak számot: az IEA adatai szerint tavaly napi 345 ezer hordóval esett a kitermelés, az idén legalább napi 250 ezer hordó várható.

Az arany 1.210 dolláron állt ma reggel. A biztonságos eszközökbe menekülés gyengülésével az arany iránt az elmúlt napokban tapasztaltunk erős kereslet eltűnőben van. A tegnapi Theresa May beszéd sem hozott áttörő újdonságot a Brexittel kapcsolatban, míg Trump beiktatásáig várhatóan nem lesz piacmozgató hír. A részvények erősödésével a piac megnyugodni látszik. A jövőben az USA kamatok alakulása és a világpolitika lesz a meghatározó az arany kereskedésében.

Devizák

Az angol fontnak 2008 óta nem volt akkora egynapi erősödése a dollárral szemben, mint a tegnapi kereskedésben. Az angol fizetőeszköz 3%-ot erősödött, ami nagyrészt Theresa May kormányfő beszédének köszönhető. Estére már az 1,24-es ellenállást ostromolta a GBP/USD devizapár.

A tegnapi kereskedésben felgyorsult a dollár mélyrepülése az euróval szemben. Az EUR/USD devizapár egy kereskedési nap leforgása alatt 1,059-ről egészen 1,071-ig emelkedett, bár a reggeli kereskedésben már némi korrekció látható. Donald Trump még a múlt héten adott interjút a Wall Street Journalnak, ahol túl erősnek nevezte a dollárt. Az elmúlt évtizedekben nem volt jellemző, hogy az elnökök a dollár árfolyamát kommentálják. Némileg gyengült tegnap a forint az euróval szemben, bár napon belül 308-at is megközelítette az árfolyam, de zárásra visszakorrigált 307,1-ig. A reggeli kereskedésben újra forintgyengülés látható.

Távol-Kelet

Optimista hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng index pedig 1,2%-ot emelkedett. Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vesz a davosi konferencián. Ilyen magas rangú kínai vezető még soha nem vett részt ezen a találkozón. Az elnök tegnapi beszédében a szabad kereskedelem fontosságát hangsúlyozta és többször is kritikával illette Trump protekcionista elképzeléseit. Decemberben a vizsgált 70 kínai városból mindössze 46-ban nőttek az előző hónaphoz képest az új ingatlanok árai, míg decemberben még 55 városban volt tapasztalható áremelkedés. A jelenlegi érték 12 hónapos mélypontot jelent.

A tegnapi erőteljes jen erősödést ma mérsékelt csökkenés követte. Az USDJPY árfolyam 113,3-on állt a reggeli órákban.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor