A katásoknak sem kell félniük a pályázatoktól

2016. június 28. kedd - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

A 2017-es adócsomag módosításai növelhetik a vállalkozási kedvet, több kisebb pozitívumnak is örülhetnek a kisvállalkozók, és talán a pályázási kedv is fellendülhet. Fontos változás például, hogy a kisvállalkozók tételes adóját fizetőknek (katásoknak) nem számít bevételnek a pályázatokon elnyert pénz.

adozik02_visionary7

Kép: Visionary7

Jól járnak a katások

A kisvállalkozók tételes adóját, vagyis a katát fizetők egyértelműen jól járnak az új csomaggal. Az egyéni vállalkozóként dolgozók, évi hatmillió forintos bevételig havonta ötvenezer forintnyi katát fizetnek. Viszont ha valaki ezt az éves korlátot átlépte, akkor 40 százalékos adót vagy többletterhet kellett fizetnie – hívta fel a figyelmet a vallalkozokhitele.hu.

A legtöbb esetben a pályázatokon nyert pénzekkel, különböző támogatásokkal haladták meg az évi hatmilliót a katában adózók. Az új csomag erre a problémára reagálva könnyíti meg a forráshoz jutást, a módosítás értelmében a fejlesztési célra elnyert uniós és államilag elismert hazai pályázatokból származó összegeket nem kell bevételnek tekinteni. Ezt a szabályt 2014-ig visszamenőleg vezetik be, sőt lehetőség lesz az utólagos érvényesítésre is.

A vártnál is jobban megéri a KIVA
Komoly könnyítéseket vezetnek be még a korábbi javaslathoz képest is, jövő január elsejétől a kisvállalkozások tételes adózásában és a kisvállalatok adójában. A módosítások hatására még többen vehetik majd igénybe ezeket az adónemeket. Összeszedtük a legfontosabb változásokat!

A kisvállalati adózókat is érinti a változás. Eddig a maximum 25 főt foglalkoztató vállalkozás választhatta a katás rendszert, a létszám határát 2017-től 50 főre emelik, így a kisvállalati adó kedvező szabályai már rájuk is vonatkoznak.

A kkv-k kedvezőbb feltételekkel adóznak majd

A kis- és középvállalkozásoknak nagyobb mozgásteret biztosít a 2017-es csomag a társasági adózásban a termelő beruházások terén. A közvetlenül a vállalkozási tevékenységhez kapcsolható eszközök, például az irodai számítógépek beszerzése esetén a kedvezőbb szabályok érvényesülnek.

Hasonló beruházásoknál eddig 30 millió forintig lehetett csökkenteni az adóalapot, ezt a határt most eltörik, és nem szabnak újabb felső korlátot. További, a társasági adót érintő változás az is, hogy a beruházási hitelek kamatának adókedvezménye az eddigi hatmillió forintos korlát helyett megszűnik. Ezzel a módosítással lehetőség nyílik a magasabb összegű beruházási hitelkamat levonására a társasági adóból. Ennek ellenére az a szabály, miszerint az ilyen címen igénybe vett adókedvezmény csekély összegű támogatásnak minősül, tehát három év alatt maximum 200 ezer eurós határig lehet igénybe venni.

Mindenbe belelát majd a NAV
Az adóhatóságnak közvetlen rálátása lesz több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára a június elején elfogadott adótörvény eredményeképpen, amelynek értelmében jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa adatszolgáltatási összeghatára.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek