A katás vállalkozóknak is online számlát kell kiállítani

2017. december 06. szerda - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A katás egyéni vállalkozókra is vonatkozni fog a 23/2014-es számú számlázási rendelet tervezett változtatása. Ennek értelmében 2018. július 1-jétől, ha az egyéni vállalkozó számlázóprogrammal állítja ki a bizonylatokat, akkor azt csakis olyan programmal teheti, mely a számla kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül elektronikus úton továbbítja az adóhatóságnak.

Az adóhatósággal történő elektronikus kapcsolat regisztrációval veszi kezdetét, mely magában foglalja a számlázóprogram regisztrációját is, így azt nem kell külön bejelenteni. Az adóhatóság 2017. július 3-ától indított egy tesztoldalt a számlák elektronikus továbbításával kapcsolatban, ahol további információk is rendelkezésre állnak.

Számlázóprogram használatával belföldi összesítő jelentést sem kell készíteni az adóalany által kiállított számlákról. A jelenlegi tervezetek szerint 2018. július 1-jétől azon kiállított számlákról kell az adóalanynak adatot szolgáltatnia az adóhatóságnak, melyen szereplő áthárított általános forgalmi adó összege eléri a 100 ezer forintot.

A jelentési kötelezettség tehát az alanyi áfamentes adóalanyokra értelemszerűen nem vonatkozik.

Számlázóprogram használata esetén a fenti tárgykörben jelentésre nincs szükség, ugyanakkor számlanyomtatvány használata esetén a jelentést meg kell tenni a bevallási gyakoriságnak megfelelő időpontban.

A 2017. november 14-én elfogadott adózás rendjéről szóló törvény 114. paragrafusa alapján pénzforgalmi számlát továbbra is csak az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a jogi személyeknek kell nyitniuk. Mindez tehát azt jelenti, hogy egy alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó jövőre sem köteles pénzforgalmi számlát nyitni.

A kataalanyok tételes adómértéke 2018. január 1-jétől sem változik. Vagyis a főállású kataalanyok továbbra is havi 50 ezer forint tételes adót kötelesek fizetni, mely választásuk esetén 75 ezer forintra is emelhető.

A katások nagyon jól járhatnak jövőre
Jövőre várhatóan továbbemelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással.

A katások társadalombiztosítási ellátásának alapja viszont emelkedik 2018. január 1-jétől. Ennek értelmében a havi 50 ezer forint tételes adó fizetése havonta 94 400 forint ellátási alapot képez az idei 90 ezer forint helyett. A havi 75 ezer forint tételes adó megfizetése pedig 158 400 forint ellátási alapot fog jelenteni az idei 150 ezer forint helyett.

A mellékállású kisadózóknak továbbra is havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetniük a tevékenységük után, amely nem eredményez biztosítási kötelezettséget.

A törvény 2018. január 1-jétől a mellékállású kisadózók sorába emeli be a közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató kisadózókat is. E tekintetben nincs különbség, hogy hazai vagy külföldi állam területén lévő oktatási intézményben folytat tanulmányokat a kisadózó. Szintén mellékállású katásnak számít jövőre a nevelőszülői foglalkoztatási viszonyban lévő kisadózó is.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek