A kamarához kerültek a falugazdászok

2014. január 07. kedd - 06:03 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) került ez év január 1-jétől a kormányhivataloktól a falugazdász-hálózat működtetése. Elsejétől pedig ingyenes lett az őstermelői igazolvány.

A kárbejelentéssel kapcsolatban is a falugazdászok intézkednek majd – kép: SXC

Győrffy Balázs a NAK elnöke szerint a 467 főt számláló falugazdászi szervezet a NAK 202 fős kamarai tanácsadói testületével kiegészülve egységes hálózatként működik tovább, ami lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb, egységes gazdatámogató rendszer kiépítését. Hozzátette: az új rendszer működése a számítások szerint évente 8 milliárd forintba kerül majd, ami mintegy 1 milliárd forintos megtakarítás a korábbi költségekhez képest. Az elnök leszögezte, hogy a falugazdász-hálózat a továbbiakban is egységes szabályok szerint működik, de a falugazdászok figyelembe veszik a helyi sajátosságokat is.

Emlékeztetett: a most kezdődő mintegy két hónapos átmenti időszakban a falugazdászok az eddigi irodákban végzik munkájukat. Ez idő alatt a NAK mintegy 200 új irodát alakít ki úgy, hogy ezáltal javuljon az ország egyes körzeteinek lefedettsége. A tervek között szerepel az is, hogy a falugazdászok fenntartják – heti rendszerességgel – az ügyfelek fogadását a helyi önkormányzatoknál.

Annak érdekében, hogy az új rendszer országosan egységes elvek szerint és színvonalon működjön, a NAK megkezdi az új szervezet tagjainak a képzését. Erre a NAK elnöke szerint azért van szükség, hogy mind a falugazdászok, mind a volt kamarai tanácsadók részletesen megismerjék az összevont hálózat új, bővebb feladatköreit.

Győrffy Balázs elmondta, hogy a tanácsadási tevékenység mellett hatósági feladatokat is ellát az újonnan kialakított hálózat: így például a mezőgazdasági káresemények felmérését, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésével kapcsolatos teendők ügyintézését, a termésbecsléssel, illetve a növények állapotminősítésével összefüggő adatgyűjtési és szolgáltatási feladatokat.(Az őstermelők már a jegybanki hitelből is részesülhetnek.)

Emellett a hálózat adja ki és érvényesíti az őstermelői igazolványokat, ami január 1-jétől, új kamarai szolgáltatásként ingyenes. A hatósági feladatok azonban nem ellenőrző jellegűek, azok továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainál maradnak – közölte a NAK elnöke.

Ingyenes lett az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés
2014. január elsejétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést. Az elmúlt év végén ismét módosult a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet. A módosítással a Vidékfejlesztési Minisztérium a már korábban megkezdett egyszerűsítési, és a vállalkozói terhek csökkentését célzó intézkedésekhez igazodott. A NAK nem tervezi, hogy az elmaradó díjakkal megemelje a tagdíját, vagyis az őstermelőknek ténylegesen csökkenni fognak az adminisztrációs terheik. A NAK a falugazdászok átvételét követően is zökkenőmentesen biztosítja az őstermelői ügyintézést, valamint a klasszikus falugazdászi feladatok ellátását. Az őstermelői igazolványokat azonban továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai ellenőrzik.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek