A jövedéki termékek miatt rágott be ránk Brüsszel

2013. június 11. kedd - 17:03 / piacesprofit.hu
  •    

Úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött május végén az Európai Bizottság Magyarországra, vagyis formálisan kötelezettségszegési eljárás indult, mert Brüsszel szerint a jövedéki termékekre vonatkozó magyar szabályozás egy részlete ellentétes lehet az uniós irányelvvel - derül ki az Európai Bizottság főtitkárságának honlapjáról.

Kép:EU

Egy uniós forrás megerősítette, hogy a jövedéki termékek kereskedelmének egy részletkérdésével kapcsolatban merült fel Brüsszelben az, hogy összeütközésben lehet az uniós joggal, sértheti a jövedéki termékek szabad áramlásának szabályait. A forrás szerint arról van szó, hogy a magyar szabályozás értelmében az áfa vagy a jövedéki adó változását követően az eltérő adókulcsot tartalmazó, korábbi zárjeggyel ellátott jövedéki termékeket, dohánytermékeket nagykereskedelmi forgalomban legfeljebb 30, kiskereskedelmi forgalomban legfeljebb 60 napig lehet értékesíteni, utána új zárjeggyel kell ellátni vagy, ha ez nem lehetséges, meg kell semmisíteni.

Magyarországnak két hónapja van, hogy válaszoljon a bizottság által megfogalmazott aggályokra, máskülönben Brüsszel újabb szakaszba léptetheti a kötelezettségszegési eljárást: úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldhet. Ugyanazon a napon, amelyen a bizottság ennek az eljárásnak a megindításáról döntött, egy ilyen levelet is küldött Brüsszel Budapestre, mert a bizottság úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet.

A kötelezettségszegési eljárások második szakaszáról, az indoklással ellátott vélemény elküldéséről, továbbá arról, hogy valamely ügyben az Európai Bírósághoz fordul a brüsszeli testület, még aznap a nyilvánosság számára is elérhető közleményt tesz közzé az Európai Bizottság. A kötelezettségszegési eljárások első szakaszáról, a hivatalos felszólító levélről viszont aznap a bizottság sajtószolgálata semmilyen információt nem ad, az csak napokkal később kerül fel a testület főtitkárságának honlapjára a lezárt eljárásokkal együtt.

Az alkoholtermékek miatt is gondban vagyunk
Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak. Az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé. A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkohol-fogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz” szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása – áll a kormány közleményében.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek