A jövedéki adóalanyoknak is érdemes böngészni a NAV honlapját

2018. november 13. kedd - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új fejlesztése lehetővé teszi bizonyos jövedéki adóalanyoknak, hogy elektronikus felületen kérdezzék le bizonyos adataikat. Jövőre már a teljes jövedéki bevallást a NAV felületén lehet majd intézni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gazdálkodók igényeinek gyors és naprakész kiszolgálása érdekében folyamatosan fejleszti informatikai rendszereit. Ennek eredményeként 2018 októberétől már elérhetőek egyes adatok, amelyek megküldését a jövedéki törvény egyes rendelkezései határoznak meg a jövedéki adóalanyok számára.

Ezen adatok lekérdezésére az engedélyes képviselője által ügyfélkapun keresztül van lehetőség az eBEV-szolgáltatás/Szolgáltatások/Jövedéki adatok menüpont alatt.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A jövedéki tevékenységek átláthatóságát biztosító fejlesztés a követező adatok elérését teszi lehetővé:

  • Jövedéki biztosíték szabad keret;
  • Adóraktári készlet;
  • Adóraktári készletmozgások.
Hogyan adózik a vetélkedő nyereménye?
Mennyi adót kell fizetni egy verseny, vagy vetélkedő nyereménye után, kötelező-e az szja? Reggeli egypercesünkben erre kapunk választ.

A lekérdezéshez szükséges a képviselő megfelelő képviseleti jogcímének beállítása, mely a NAV honlapján elérhető Egységes Képviseleti Adatlap (EGYKE) kitöltésével és benyújtásával igényelhető.

A lekérdezések az alábbi képviseleti jogcímekkel rendelkezők részére állnak rendelkezésre:

  • Törvényes képviselő (nyomtatvány 01-A lap D blokk 1. sor);
  • Jövedéki adatok lekérdezése (nyomtatvány 01-A lap F blokk 23. sor).

Természetesen, akiket már korábban bejelentettek törvényes képviselőként, azok számára a kényelmi funkciók a képviseleti jogosultság újbóli bejelentése nélkül is elérhetők.

A NAV jelenlegi fejlesztése a jövő évben bevezetni tervezett „e-Jövedéki bevallás” szolgáltatás előfutárának tekinthető.

Szigorúbb lesz a határokon átnyúló struktúrák bejelentése
Magyarországon is értesíteniük kell az ügyfeleik adókerülésre alkalmas, határokon átnyúló adóstruktúráiról a hatóságot a közreműködő tanácsadóknak. A 2020-tól életbe lépő, új uniós irányelvnek megfelelően a bejelentett konstrukciókat rögzíteni fogják egy EU-s adatbázisba, amihez minden tagállam adóhatósága hozzáférhet.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek