Könnyebb lesz az élet a jó adósoknak

2015. október 13. kedd - 11:40 / kfarkas
  •    

Alapvető változások következnek az adórendszerben: a NAV 2016. április elsejétől három minősítési kategóriába sorolja a vállalkozásokat, a jó adózók különféle kedvezményekben részesülnek majd, a kockázatos, vagy átlagos adózok viszont nem. Adókedvezményeket kapnak az elektromos autók és a fuvarozók és a NAV fogja elkészíteni az SZJA bevallásokat is.

Kép: PP Archív

Ma terjeszti az Országgyűlés elé a Nemzetgazdasági Minisztérium az adózás rendjéről szóló javaslat módosítását. Ennek keretében olyan új adózási szempontokat érvényesülnek majd, amelyek az adózók érdekeit érvényesítik, hogy gyorsabb és hatékonyabb adórendszer valósuljon meg. „A vállalkozásokat érintő legfontosabb változás a minősítési rendszer bevezetése” – hangsúlyozta Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Eszerint a cégjegyzékben nyilvántartott, áfa hatálya alá tartozó gazdasági társaságokat a nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016. április elsejétől minősíteni fogja, jó, átlagos, vagy kockázatos adózónak tekinthetőek-e.

Megbízható adózónak az a vállalkozás minősülhet amely legalább három éve működik, a tárgyévi  adóteljesítményének 3 százaléknál nagyobb adókülönbözetet visszamenőleg öt éve nem állapítottak meg, nem ált adószám felfüggesztés alatt és nem volt az adószám töröltek névjegyzékében. Komoly előnyök járnak a státusszal: aki megbízható adózó annál az adóellenőrök által folytatott ellenőrzések határideje legfeljebb 180 nap lehet, ezenkívül ha szankciót szab ki feléjük az NAV, ennek a mértéke alacsonyabb lesz, mint a törvényben meghatározott mérték. A jó adózóknak az áfa-visszaigénylési határideje is csökkenni fog, 2017-től 75 napról 45 napra, 2018-tól 30 napra csökken. „Egyértelműen az a célunk ezzel, hogy megérje jó adózónak lenni” – jelentette ki Tállai András.

Kockázatos adózónak ezzel szemben az minősül, aki például aki nagy összegű adótartozók listáján, vagy a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók listáján szerepel, illetve ha a NAV egy éven belül ismételt üzletbezárást rendelt el nála. Ez a minősítés egy évig érvényes, ha teljesítik a kötelezettségeiket, kikerülnek ebből a minősített körből az „átlagos” adózók közé. A kockázatos adózó nem élvezheti a jó adózók előnyeit. Nincs külön büntetés, vagy bírságnövekedés számára. Tállai András szerint mivel a minősítés nem jár valós anyagi előnyökkel vagy hátrányokkal, az új rendszer nem sérti majd az egyenlő elbírálás elvét, így Brüsszel nem talál majd kivetnivalót benne.

Nem kell bíbelődni többet az adóbevallásokkal
2016-tól nyilatkozattételi lehetőség keretében másfél millió ember helyett az adóhivatal készíti el a személyi jövedelemadó bevallásokat. Ennek a feltétele, hogy csak egy munkáltatója legyen és ne vegyen igénybe semmilyen adókedvezményt. 2017-től azonban már teljes egészében az adóhivatal fogja elvégezni az állampolgárok helyett az adóbevallások elkészítését: ez mintegy 3,8 millió embert érint. Ennek keretében a NAV a hozzá beérkezett munkáltatói adatok alapján megküldi az adózónak a bevallását és ezt a magánszemély csak jóváhagyja, vagy észrevételeket tehet. „Nagy előny lenne, ha addigra mindenki elektronikusan adná be az adóbevallását” – mondta ezzel kapcsolatban Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Kedvezmények fuvarozóknak és jön a pálinkajegy

Az adótörvény változások más formában is érintik a vállalkozásokat.

A környezetkímélő elektromos autók tulajdonosainak nem kell regisztrációs adót, környezetterhelési díjat, cégautóadót fizetniük.

A fuvarozók számára is komoly könnyítések lépnek életbe: a jövőben a helyi iparűzési adóból levonhatják a külföldi autópályák használatáért fizetett útdíjat illetve a hazai útdíj 7,5 százalékát is, Ezenkívül jövőre nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni az autóbuszok, nyergesvontatók és más tehergépjárművek vásárlása után. A napidíjak költségként történő elszámolásában is kapnak majd kedvezményeket.

Módosulnak az otthoni pálinkafőzés szabályai is: mivel az Európai Bizottság több kritikát is megfogalmazott a magyar kormánnyal szemben amiatt, hogy a saját használatra készített gyümölcspárlat kikerült a jövedéki adó köréből, így a kormány jövőre bevezeti a párlati adójegyet. Literenként 700 forintba fog kerülni és mindenkinek legalább ötöt kell vásárolnia belőle, eszerint aki otthon akar pálinkát főzni, 3500 forintot fizethet az államnak. A pálinkajegyekből legfeljebb 86 darabot vehet egy magánszemély, tehát az eddigi ötven literrel szemben 86 literre emelkedik az otthon főzhető pálinka mennyisége. A párlati adójegy ellenőrzését a jegyzők fogják ellenőrizni.

Megszűnnek a regionális NAV-igazgatóságok

Tállai András elmondása szerint a közeljövőben átalakul a nemzeti adó- és vámtörvény is, ennek keretében változik a NAV szervezete és vezetési modellje, nem háromszintű, hanem kétszintű adóhatóság lesz, egyszerűbb szervezeti keretekkel, így a megyei igazgatóságok csak végrehajtó szervezetek lesznek, megszűnnek a regionális igazgatóságok, ez a változás még az idén elfogadásra kerül, és jövőre életbe is lép. Szakmai átvilágításra kerül sor a NAV esetében és nem kizárt, hogy leépítések is történnek egyes területeken. Tállai András nem tartja elsődleges szempontnak az adóhatósági vezetők feddhetetlenségét, így az sem esik majd nagy súlyba az átalakításoknál, hogy kik szerepelnek Vida Ildikó mellett az Egyesült Államok kitiltási listáján.

Most sikerült megelőzni az adminisztrációs cunamit
A NAV október 7-ei iránymutatása szerint mégsem kell harminc napon belül bejelenteni, ha céges partnereink elengedik a behajtási költségátalányból származó követelésüket – hívja fel a hazai cégek figyelmét MAZARS. A korábbi értelmezéssel szemben a követelés elengedéséből származó rendkívüli bevétel nem ajándékozás, és ezért nem is bejelentés köteles. A MAZARS szerint ezzel az állásfoglalással a hazai cégek tízezreit érintő, kezelhetetlen bejelentési hullámot előzött meg az adóhatóság.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek