A hónap végéig lépni kell, vagy jön a bírság

2016. március 07. hétfő - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A számviteli törvény változásainak megfelelő új számviteli szabályzatokat a gazdálkodóknak legkésőbb március 30-ig el kell készíteniük. A NAV az ellenőrzéseknél ügyel erre és félmilliós bírsággal honorálja, ha nem teljesítettük a kötelezettségünket – figyelmeztet szakértőnk.

érdemes ügyelni a társasági adó változásaira

Kép: Pixabay

Idén január 1-i alkalmazási hatállyal jelentős változások történtek a számviteli törvényben. Ezek a módosítások nem csak a 2016. üzleti évi beszámolót, 2016. évi könyvelést érintik, hanem szükségessé teszik a számviteli szabályzatok egy részének módosítását is. Ezen módosítások elvégzésére fő szabály szerint 2016.01.01-től számított (eltérő üzleti éves vállalkozások esetében a 2016. évben kezdődő üzleti évük első napjától számított) 90 nap áll a vállalkozások rendelkezésére.

Az adóhatóság ellenőrzés során azt is vizsgálhatja, hogy időben eleget tett-e a vállalkozás ezen kötelezettségének. Mulasztás esetén a számviteli törvény előírásainak be nem tartása miatt akár 500.000,- Ft bírságot is kiszabhat – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A törvényi változások feltétlenül szükségessé teszik a:

  •    számviteli politika,
  •    számlarend,
  •    értékelési szabályzat és a
  •    bizonylati rend módosítását.

A számviteli politikába be kell építeni azt, hogy a vállalkozás mit tekint kivételes nagyságú vagy előfordulású bevételnek, költségnek, ráfordításnak. Ezeket a tételeket a kiegészítő mellékletben ugyan is be kell majd mutatni.

Szintén a számviteli politikát érinti a kiegészítő melléklet szerkezetének változása, azaz a mérleg és eredménykimutatáshoz kapcsolódó kiegészítő információkat ezen kimutatások tételeinek sorrendjében kell bemutatni.

A rendkívüli eredmény kategória miatt az eddigi rendkívüli eredményszámlák helyett az egyéb vagy pénzügyi műveletek eredményszámlái között kell felvenni a szükséges számlaszámokat a számlarendben.

A 2015-ös évet még a régi szabályok szerint kell zárni, azonban az adatokat a 2016-os üzleti évről szóló beszámolóban is fel kell majd tüntetni. Az összehasonlíthatóság érdekében a 2015-ös adatokat át kell majd forgatni, annak érdekében, hogy a 2016-os adatokkal összevethetőek legyenek.

Olcsóbban, egyszerűbben megúszhatjuk az új számviteli szabályokkal
2016. január 1-jén életbe lép az új számviteli törvény, amely az értékhatár-módosításokon és adminisztrációs könnyítésen túl az osztalékfizetéssel kapcsolatban is jelentős változtatást tartalmaz. Az új szabályozást érdemes már most alaposan átnézni, hiszen a negatív eredménytartalékkal rendelkező cégek nem tudnak majd osztalékot fizetni a 2016. év adózott eredményéből.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek