A héten már költhető az iskolakezdési támogatás

2013. július 01. hétfő - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az iskolakezdési támogatás, mint béren kívüli juttatás szabályozása 2013-ban néhány ponton megváltozott. A Piac&Profit adószakértője segít áttekinteni a változásokat és lehetőségeket!

Kép:Pixabay

A legfontosabb változás, hogy ebben az évben ezt a juttatást kizárólag (papír vagy elektronikus) utalvány formájában adhatja a munkáltató – tehát megszűnt a számla alapján történő elszámolás lehetősége.

Az Erzsébet-utalvány családban is megjelent az Iskolai Erzsébet-utalvány, de az utalvány kibocsátója nincs törvényileg meghatározva, bármelyik utalvány-kibocsátótól vagy cafeteria kártya üzemeltetőtől beszerezhető az iskolakezdési utalvány.

A támogatás felhasználási területe megegyezik a korábbiakkal: tankönyv, taneszköz, ruházat. A kötelező tankönyvekre szóló csekket viszont a postán nem lehet az utalvánnyal kifizetni.

Változott viszont, hogy az utalványokat a tanévkezdés előtti 60. naptól az év végéig, tehát december 31-ig lehet elkölteni.

Kinek jár?

Továbbra is azok a szülők részesülhetnek a támogatásban, akiknek a gyermeke a közoktatásban részt vesz, és a gyermeknek családi pótlékra jogosult szülője, vagy e szülőnek közös háztartásban élő házastársa. Tehát a saját gyermek után, ha egy háztartásban élnek, mindkét szülő kaphat támogatást, akár ugyanattól a munkáltatótól is. Ha a szülők netán különváltak, az a szülő jogosult a juttatásra, akinek a háztartásában él a gyermek, aki a családi pótlékot kapja. Élettársi kapcsolat esetén viszont csak a saját gyermek után él a jogosultság. Ha valaki a párja gyermekét neveli közös háztartásban, csak házastársi kapcsolatban nyer jogosultságot.

Nyilatkozat kell ellenőrzés helyett

A munkáltatónak nem kell igazolásokat gyűjtenie vagy családlátogatást tennie a jogosultság megítéléséhez, ugyanakkor a törvény kifejezetten előírja a munkavállaló nyilatkozatát a jogosultság feltételeinek fennállásáról. Arról viszont nem kell nyilatkoznia a dolgozónak, így értelemszerűen a munkáltatónak sem kell vizsgálnia, hogy más munkáltatótól részesül-e ilyen juttatásban. Ha több munkahellyel rendelkezik a dolgozó, akár mindegyiktől megkaphatja a juttatást, és itt az sem számít, ha részmunkaidőben dolgozik.

A támogatás béren kívüli juttatásként, tehát 35,7% munkáltatói közteherrel adható, maximuma gyermekenként a minimálbér mértékének 30%-a, azaz 29.400 Ft. Ezt az értéket a fenti időszakban akár egyszerre, akár több részletben ki lehet adni. Az ezt meghaladó értékű juttatás közterhe 51,17%.

Például egy három iskoláskorú gyermeket nevelő házaspár mindkét tagja kaphat akár 3*29.400=88.200 forintnyi utalványt. Ez akkor is igaz, ha ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak, tehát munkáltatójuk összesen 176.400 forinttal támogathatja az iskolakezdést kedvezményesen. Ha pedig másodállásuk is van a szülőknek, ez további támogatást jelenthet a családnak.

Azokat a szülőket, akik nem felelnek meg a törvényi feltételeknek, például mert a gyermek már felsőoktatásban tanul, vagy a családi kötelékek nem preferáltak, úgy tudja a munkáltató támogatni, hogy belső szabályzatában rendelkezik a juttatásban részesülők köréről és a juttatás feltételeiről. Ebben az esetben 51,17% munkáltatói közterhet fizet.

Amennyiben a munkáltató nem rendelkezik sem a munkavállaló nyilatkozatával, sem belső szabályzattal, úgy a kiadott támogatás munkaviszonyból származó összevonandó jövedelemnek minősül.

Puskelyné Király Ágnes
okleveles adószakértő
Top Cafeteria Kft.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek