A helyi vállalkozásoknak segít Debrecenben az új Városi Tőkealap

2019. október 02. szerda - 13:14 / piacesprofit.hu
  •    

Tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Célja a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező vállalatok finanszírozása.

Elsőként Debrecen város gazdaságának további fejlesztését támogató Debreceni Városi Tőkealap indul el 10 mrd Ft keretösszeggel. A tőkealapból helyi vállalkozók ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást.

depositphotos.com

depositphotos.com

Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. 2006 óta foglalkozik növekedési fázisban lévő, illetve tőkeigényes beruházás előtt álló kis- és középvállalkozások, zöldmezős projektek fejlesztési célú, valamint nemzetgazdaságilag kiemelt projektek tőkefinanszírozásával.

A Társaság indulása óta közel 66 milliárd forintot összegben ruházott be hazai vállalkozásokba. 2019-ben elfogadott új stratégiájának részeként két Alapkezelő került a tulajdonába, így lehetővé vált, hogy a Társaság különleges szakértelmet igénylő tematikus alapokat is kezeljen. Kiemelt szerep vár a most elinduló, az MFB Invest Zrt. tulajdonában lévő Városi Tőkealapokra.

A Debreceni Városi Tőkealap Magyarországon bejegyzett, döntően Debrecen és Hajdú-Bihar megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni; ezáltal a régió vállalkozásai számára növekedési lehetőséget biztosítani. Kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók az Alapból.

A Tőkealap nem csupán a régió tradicionálisan erős iparágaira, – mint például a gyógyszeriparra vagy vegyiparra – fókuszál, hanem bármely iparági szektorba befektethet, amennyiben a vállalkozás megfelel a finanszírozáshoz szükséges, valamint a vonatkozó uniós elvárásoknak, kellően innovatív és fejlődési potenciállal rendelkezik. A Debreceni Városi Tőkalap 10 mrd Ft keretösszeggel, 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal indul. Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 M Ft és 1 Mrd Ft között alakul.

Az Alap működése októberben indul. Az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az exitig. Az önkormányzat többek között a projektek felkutatásában játszik fontos szerepet.