A Google visszavág, fizetni kell az Androidért

2018. október 18. csütörtök - 14:20 / piacesprofit.hu
  •    

A Google, miután milliárdos bírságra ítélte az EU, ezentúl pénzt kér a mobilok és más eszközök gyártóitól azért, hogy telepíthessék az eddig ingyenes Android szoftvert.

Az Európai Unió júliusban 5 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Google-t, miután annak ingyenes szoftverének keresője, a Chrome, és más alkalmazásai lehetővé tették az amerikai vállalatóriásnak, hogy a használók adatait felhasználva szervezhesse hirdetési tevékenységét.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Google most bejelentette: a készülék-gyártóknak ezentúl fizetniök kell, ha mobiljaikon és egyéb eszközeiken telepíteni akarják a G-mailt, a Google Maps-et, a Yout Tube-ot és a cég más, népszerű alkalmazásait. Arról, mit kérnek ezért, még nem adtak tájékoztatást.

Nem az a fontos, honnan jön, hanem hogy mit hoz a szolgáltató
Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa 15 milliárdos adóbírságot szabott ki az Apple-re, több eljárást indított a Google ellen és most az Amazon ügyeiben vizsgálódik. Erről és munkája alapelveiről beszélt az NBC-nek adott interjúban, amelyből kivonatokat olvashatnak.

A Google vetélytársai régen sérelmezték, hogy az amerikai cég a kereső és az ingyenes alkalmazások összekapcsolásával uralja a keresésekkel generált hirdetési piacot. A Google Androidja a világ leginkább elterjedt szoftvere mobil eszközökre, az több, mint 24.000 fajta készüléken működik és több, mint egy millió alkalmazást kínnál. Az Android tette lehetővé a Samsung, a Huawei és társaik számára, hogy felvegyék a versenyt az Apple-vel.

Az uniós rendszabályok most módot adnak arra, hogy a gyártók tetszésük szerint telepítsenek szoftvereket eszközeikre és jelentősen szigorodtak a személyes adatokat védő előírások.

A Google szerint a szoftver fizetőssé tételére azért van szükség, mert az új rendelkezésekkel csökkennek hirdetési bevételeik. A vállalat egyébként megfellebbezta az EU rekord magasságú bírságát. Az eljárás még évekig eltarthat. Amennyiben a Google keresetének végül helyt adnak, visszaállhat a korábbi helyzet és újra ingyenes lehet az Android.

(Forrás: The New York Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek