A globális felmelegés miatt veszélyes állatbetegség fenyeget

2012. november 24. szombat - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

A kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól szóló korábbi rendelet módosítása – az európai uniós jogszabályokat követve – nagyobb rugalmasságot biztosít a hatóság számára.

A kéknyelv megbetegedést eredetileg Dél-Afrikában azonosították. Korábban többnyire a Földközi–tenger melléki országokban ütötte fel a fejét, az 1990-es évek végén azonban a vírus átkelt a tengeren. Előfordulását tekintve főként a mediterrán országok érintettek, 1998. októberi megjelenése óta azonban egyre északabbra terjed, vélhetően a globális felmelegedés következményeként. 2006 nyara óta a kórokozót

A betegség elsősorban a marhákra, kecskékre, juhokra veszélyes – Kép: SXC

Belgiumban, Németországban, Luxembourgban, Hollandiában, Svájcban, Franciaország északi részén, Spanyolországban, Portugáliában, majd Nagy-Britanniában és Svédországban is azonosították. Az esetek száma 2007 óta drámaian megnőtt, súlyos gazdasági károkat okozva. A kéknyelv megbetegedés szerepel az állatbetegségeket ellenőrző nemzetközi szervezet (OIE) listáján. Ez azt jelenti, hogy az országoknak mindent meg kell tenniük, ami csak módjukban áll, hogy a betegség ne terjedjen tovább más országokra. Jelenleg Magyarország mentes a betegségtől.

A vírusmentes állapot fenntartása érdekében módosította a vidékfejlesztési szaktárca a betegségre vonatkozó szabályozást. Az uniós irányelvet követő módosítás szerint, ha a betegségtől mentes területeken megelőzés céljából elölt vírust tartalmazó (inaktivált) vakcinát használnak – amelyek járványügyileg biztonságosnak tekinthetők – a hatóságoknak nem kell korlátozó intézkedéseket hozni. Ez az állattartóknak is előnyös lehet, hiszen így állataikat a későbbiekben további megszorítás nélkül forgalmazhatják.

Mivel jelenleg Magyarországon továbbra is általános vakcinázási tilalom van érvényben, ennek akkor lehet jelentősége, ha járványveszély esetén, a betegség megelőzése érdekében az országos főállatorvos úgy dönt, hogy elrendeli az állatállományok immunizálását. A vidékfejlesztési miniszter rendelete szerint mostantól a magyar hatóságnak már nem kell jelentenie a kéknyelv betegség előfordulását az uniós adatbázis, a BT-Net rendszer felé.

A módosított rendelet utal az unió által bevezetett fogalomra, a kórokozó-átvivőtől védett létesítményre, amelyet a hatósági állatorvosok ellenőriznek majd. A jövőben a nem vakcinázott állatokat a korlátozás alá vont körzetekből csak az ezekben a létesítményekben történt elkülönített tartás után lehet elszállítani.

A rendelet szövege itt olvasható.

Mit nevezünk kéknyelv betegségnek?
A kéknyelv (bluetongue) nevű betegség fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, stb.) támadja meg. Lovakat és sertéseket a vírus nem fertőz meg. A vírus emberre nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz. A kéknyelv megbetegedést eredetileg

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek