Most lehet jelentkezni az egységes támogatásért

2017. április 10. hétfő - 06:10 / PP/MTI
  •    

A gazdák április 7-től május 15-ig adhatják be szankciómentesen az egységes támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz - mondta Dancsó József, az államkincstár elnöke. A közös agrárpolitika jelentősen változni fog 2020-tól.

A támogatási lehetőség 179 ezer gazdálkodót érint, a kifizetés a szükséges ellenőrzés után október 16-tól kezdődhet meg. Fontos változás, hogy az idei évtől ügyfélkapun keresztül, kizárólag elektronikusan lehet beadni a kérelmeket – hívta fel a figyelmet Dancsó József, aki elmondta azt is, hogy az első támogatási kérelem már pénteken kora reggel beérkezett. Az idén előzetes ellenőrzési jogintézményt vezettek be, a hivatalnak 35 nap áll rendelkezésre arra, hogy a végzéssel értesítse az esetleges problémáról a gazdálkodót. Szankcióval június 9-ig lehet módosítani a beadott kérelmet, ezt követően a hivatal semmilyen formában nem fogad be támogatási igényt – tette hozzá.

Változik az agrárpolitika

A közös agrárpolitika (kap) jelentősen változni fog 2020-tól – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs szerint a visszatérítendő források várhatóan növekednek, amit ki kell termelni, ugyanakkor ez pozitív irányba mozdítja a versenyképességet írja az MTI. Elsődleges cél, hogy a közös agrárpolitika forrásai összességében ne csökkenjenek, a beruházási célú támogatások továbbra is megjelenjenek – mondta az agrárkamara elnöke.

Elutasítják a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) agrárkamarái a közös uniós agrárpolitika (kap) úgynevezett renacionalizálását, azt, hogy az uniós agrártámogatások rendszerében a nemzeti agrártámogatások szerepe erősödjön – derült ki abból a közös állásfoglalásból, amelyet a V4-ek szakmai szervezeteinek képviselői írtak alá Pozsonyban.