A fogorvosoknak is kéne a háziorvosok pénze

2016. augusztus 15. hétfő - 14:58 / PP/MTI
  •    

A háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra. Legalább azt szeretnék, ami a háziorvosi támogatásból megmarad – mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hermann Péter elmondta, Magyarországon jelenleg mintegy 3300 fogorvos dolgozik, a betöltetlen praxisok száma 230-270. Ennek elsődleges oka, hogy elöregedett a szakma, és nincs elég utánpótlás, a fiatalok közül pedig sokan mennek el külföldre, vagy a magánszférában helyezkednek el.

Közölte, a kamara már az előző években is kérte, hogy legalább a háziorvosok támogatására szánt összeg megmaradt részére pályázhassanak a fogorvosok, ám eddig erre még nem kaptak lehetőséget. Hozzátette, idén ismét levélben fordultak az államtitkársághoz, válaszként pedig azt kapták, hogy megvizsgálják a lehetőségeket.

Mennyit kaptak?

A 2014-ben meghirdetett háziorvosi letelepedési pályázat keretében az állam az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül 413 millió forint támogatást fizetett ki, amelynek eredményeképpen 38, korábban betöltetlen háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni. Tavaly a két praxisprogramra összesen 81 pályázatot nyújtottak be, ezek közül hatvannégyen kötötték meg a támogatáshoz szükséges szerződést a kormány.hu-n megjelent adatok szerint.

orvos, fogorvos beöltözve

Kép: Pixabay

Idén is 500 millió forint áll rendelkezésre a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére. A pályázati feltételek 2016-ban sem változnak, így továbbra is azok az orvosok pályázhatnak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak pedig legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük, és ellátandó lakosságszámuknak meg kellett haladni az 1000, illetve az 500 főt (gyermekszolgálat esetében). Az elnyerhető támogatási összeg a praxis betöltetlenségének függvényében nettó 6 és 10 millió forint között alakult. Az elnyert támogatási összeg szabad felhasználású.

Mindemellett a kormány az idén is 250 millió forintot biztosít praxisvásárlási program keretében azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot szeretnének vásárolni. A pályázat elbírálása során továbbra is előnyt élveznek azok a háziorvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot. A 250 millió forintos keretösszegből az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint lehet. A támogatási összeget a háziorvos kizárólag a praxisjog vásárlására fordíthatja.

A nyertes pályázóknak mindkét pályázat esetében vállalniuk kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban legalább 4 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végeznek. Idén október 15-ig lehet pályázni. A  részletes pályázati kiírásokat itt és itt találja.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek