A fizetésképtelenséget is szabályozza az unió

2016. november 23. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
 •    

Új megközelítést javasol az Európai Bizottság a fizetésképtelen vállalkozásokkal kapcsolatban. Korai szerkezetátalakítással tennének a növekedés támogatásáért és a munkahelyek védelméért.

A jól működő fizetésképtelenségi és szerkezetátalakítási rendszerek kulcsszerepet játszhatnak a gazdasági növekedés támogatásában és a munkahelyteremtésben – írja az Európai Bizottság közleménye. A kezdeményezés elősegíti majd, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások idejében végrehajthassák a szükséges szerkezetátalakítást, és ezáltal elkerülhessék a csődöt és az elbocsátásokat, a vállalkozók számára pedig biztosítja a második esélyt egy esetleges csődöt követően. Emellett EU-szerte hatékonyabb fizetésképtelenségi eljárások kialakításához vezet.

(A kelet-közép-európai régióban az idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt egy októberi adat szerint.)

„Segíteni akarjuk a vállalkozásokat abban, hogy időben végrehajthassák a szerkezetátalakítást, ezáltal munkahelyeket és már létrehozott értékeket őrizhetünk meg. Másrészt támogatni kívánjuk a sikertelenül járt vállalkozók visszatérését az üzleti világba, hogy a következő alkalommal bölcsebben futhassanak neki” – nyilatkozta Frans Timmermans első alelnök.

zuhanásból emelkedés

Kép: PP archív

„Az unióban évente 200 000 cég megy csődbe, és ez 1,7 millió munkahely elvesztésével jár. Hatékonyabb fizetésképtelenségi és szerkezetátalakítási eljárásokkal a csődök gyakran elkerülhetőek lennének. Itt az ideje, hogy a vállalkozóknak – adósságaik alól történő, legfeljebb három éven belül biztosítandó teljes mentesítésük révén – megadjuk a második esélyt a vállalkozásra” – mondta  Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.

Az unióban évente 200 000 cég megy csődbe, és ez 1,7 millió munkahely elvesztésével jár.

A kezdeményezés a tőkepiaci unióra vonatkozó cselekvési terv és az egységes piaci stratégia kiemelten fontos része. Azáltal, hogy fokozza a jogbiztonságot a határokon átnyúló befektetések és a több tagállamban tevékenykedő vállalkozások esetében, az új megközelítés hozzájárul az uniós tőkepiacok fejlődését gátló több jelentős akadály felszámolásához. Az új szabályok eredményeként várhatóan több lesz a befektetés, új munkahelyek jönnek létre, a régiek tartósabbakká válnak, és a tagállamok könnyebben megbirkóznak a gazdasági sokkokkal. Jelenleg túl sok az olyan, nehéz helyzetben lévő, ám életképes vállalkozás, amely felszámolásba kerül ahelyett, hogy korai szerkezetátalakítással próbálna meg kilábalni a bajból, és egy csődöt követően nagyon kevés vállalkozó kap még egy esélyt az üzleti életben.

A javaslat a pénzügyi stabilitás szempontjából is fontos, ugyanis a hatékony szerkezetátalakítási eljárások nyomán csökkenhet a bedőlt vállalati hitelek száma, és kezelhetőbbé válhat a nemteljesítő hitelek magas szintje, amely az uniós bankszektor egyes részeiben problémát okoz. Ennek hatására pedig nőhet a hitelezés mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben.

A javasolt irányelv három kulcselemre épül:

 • A vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését elősegítő, a korai szerkezetátalakítási keretrendszer alkalmazását szabályozó közös elvek.
 • A vállalkozók számára második esélyt biztosító, őket adósságaik alól legfeljebb 3 év elteltét követően teljes mértékben mentesítő szabályok. Jelenleg az európai polgárok fele nyilatkozik úgy, hogy a kudarc miatti félelem tartja vissza a vállalkozásindítástól.
 • A fizetésképtelenségi, mentesítési és szerkezetátalakítási eljárások hatékonyságának fokozását célzó, a tagállamoknak címzett előírásokat tartalmazó intézkedések. Ezeknek köszönhetően rövidebbé és olcsóbbá válnak majd azok a számos tagállamban jelenleg rendkívül hosszú és költséges eljárások, amelyek a hitelezők és a befektetők számára jogbizonytalanságot okoznak, és megnehezítik a beragadt adósságok visszafizettetését.

Az új szabályok a következő elvek mentén biztosítják az uniószerte következetes és hatékony fizetésképtelenségi és szerkezetátalakítási keretrendszerek kialakítását:

 • A pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásoknak, különösen a kis- és középvállalkozásoknak korai jelzőrendszert tesz elérhetővé a romló üzleti helyzet idejében történő észlelése és a korai szerkezetátalakítás lehetővé tétele érdekében.
 • Rugalmas, megelőző jellegű szerkezetátalakítási keretrendszert vezet be a hosszadalmas, bonyolult és költséges bírósági eljárások egyszerűsítésére. Szükség esetén a nemzeti bíróságoknak részt kell venniük az érdekelt felek érdekeinek védelmében.
 • A hitelezőkkel folytatott tárgyalások és a sikeres reorganizáció elősegítése érdekében korlátos – legfeljebb négy hónapos – időtartamig végrehajtási moratóriumot élvez az adós.
 • Az egyet nem értő kisebbségi részvényesek és hitelezők nem vétózhatják meg a szerkezetátalakítási terveket, de jogos érdekeiket védeni kell.
 • Az új finanszírozási források kiemelt védelmet élveznek majd, ezzel is növelve a sikeres szerkezetátalakítás esélyeit.
 • A megelőző jellegű szerkezetátalakítási eljárás során biztosítani kell a munkavállalók maradéktalan munkajogi védelmét, a meglévő uniós jogszabályoknak megfelelően.
 • A képzések, a szakemberek és bíróságok specializációja, valamint az új technológiák alkalmazása (pl. online igénybejelentés, a hitelezők elektronikus értesítése) javítani fogja a fizetésképtelenségi, szerkezetátalakítási és „második esély” eljárások hatékonyságát, illetve csökkenteni fogja azok időtartamát.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek