A fix kamat lehet a sláger a lakáshiteleknél

2018. március 27. kedd - 10:28 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre keresettebbek a rögzített kamatozású lakáshitelek, ami azt mutatja, hogy nő az igény a kiszámítható törlesztőrészleteket biztosító kölcsönök iránt. A piaci várakozások szerint jövőre a BUBOR emelkedni fog, így különösen érdemes lehet ezeket a lakáshiteleket választani.

A CIB Bank folyamatosan növekvő keresletet tapasztal az 5 vagy 10 évre rögzített kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) és a teljes, 10 vagy 15 éves futamidőre fix kamatozású lakáshitelek iránt. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2017-ben a lakáshiteligénylések közel fele, 46 százaléka változó vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású kölcsönre vonatkozott . A CIB várakozásai szerint idén jelentősen megugrik majd az éven túli kamatfixálású konstrukciók súlya az új szerződéseknél, akár a 70 százalékot is elérheti a piacon.

alapkamat

fotó: archív

Jelenleg a kamatok történelmi mélyponton vannak, ezért vélhetően a következő időszakban várható ezek növekedése, ráadásul az elemzők többsége 2019-től már a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) emelkedését várja, ez pedig azt is jelenti, hogy a hitelkamatok is emelkedhetnek. Ebben a piaci környezetben érdemes a kiszámítható és igen kedvező feltételek mellett elérhető, hosszabb időszakra vagy akár a teljes futamidőre rögzített kamatozású lakáshitel-konstrukciók valamelyikét választani.

Újabb lökés a fix kamatoknak
A hosszú távon kiszámítható, több évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek irányába fordult el a magyar piac, és a jövőben még nagyobb szerepet kaphatnak ezek a konstrukciók. A Magyar Nemzeti Bank 2017 őszén döntött arról, hogy egy új lépéssel bevezeti az úgynevezett 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS), amelyek segítségével a hosszabb távon, 5-20 évig fix törlesztésű lakáshitelek aránya növekedhet a piacon.