A dicséret hiányzik, mint egy falat kenyér

2014. január 22. szerda - 08:15 / piacesprofit.hu
  •    

Ön dicséri az embereit? Szakértőnk szerint komoly gond a magyar vállalkozásokban, hogy a vezető nem nyugtázza a jót, a sikeres munkát. Teljesen természetesnek veszi. Bezzeg a hibákért, az elcsúszásokért, a rossz teljesítésért azonnal szól.

A megerősítés hiányzik, mint egy falat kenyér és ezt maguk a cégvezetők is tudják. A tréningjeimen sokszor maguktól mondják, hogy tudják: hibájuk, hogy nem dicsérik a beosztottaikat, de valahogyan nem megy ez a dicséret. A cégen belül tartott tréningjeimen pedig szinte mindig felhozzák a beosztottak, hogy a főnök sosem dicséri őket. És ezt bizony eléggé fájlalják. (Persze olykor a negatív kritikára is szükség van azért.)

Profi módon visszajelzést adni egyáltalán nem könnyű. Szakértőnk itt ad konkrét tanácsokat a hogyan?-hoz!

Kép:Pixabay

Miért szeret a dolgozó egy vállalkozást?

Az egyik ügyfelem vállalkozása 2006-ban Az év munkahelye lett. Ezt úgy érték el, hogy előtte csináltak egy felmérést a dolgozók körében, hogy mi a legfontosabb szempont számukra a munkahelyen. Azt gondolná az ember, hogy természetesen a fizetés jön ki az első helyre. Nem! Érdekes módon a fizetés csak a hatodik helyre került. Az első az volt, hogy ha valami jót tesznek, ha valamit jól megcsinálnak, akkor azért dicsérjék meg őket. A második helyre az került, hogy ők is beleszólhassanak dolgokba. Járulhassanak hozzá ők is a vállalkozás problémáinak megoldásához. Kérjék ki az ő véleményüket is. A harmadik helyre az egyéni szociális problémák figyelembevétele került. Tolerálja a cég, hogyha valami miatt hirtelen előbb el kell menni a gyerekért az óvodába, vagy be kell ugrani nap közben a városba elintézni valami hivatalos ügyet. Szóval, érdemes dicsérnie az embereit.

Nem csak vállalati példán működik

Például, ha hazaállít a kis srác az iskolából egy egyessel. Az apja nagy hangerővel nekiáll szidni, hogy „Nem szégyelled magad? Ilyen jegyet hazahozni? Az apádnak bezzeg sosem volt ötösnél rosszabb jegye az iskolában. Mars be a szobába! Egy hét szobafogság.” És durr, két nagy pofon. Másnap hazaállít a kis srác egy ötössel. A reakció meg csak ennyi: „Jól van fiam.” Nem kéne ezt megfordítani? Mi lenne, ha az ötösre helyeznénk a nagyobb figyelmet? „Ötöst kaptál fiam? Ez igen! Nagyon ügyes vagy! Gyere, menjünk el egy fagyira, és meséld el, hogyan csináltad!” Az egyesnél pedig csak ennyi:  „Javítsd ki fiam, elvárom Tőled!”

Egy tipp, hogy ne felejtse el a dicséretet

Hogy semmiképpen ne sikkadjanak el a jó teljesítmények ajánlott (nem csak ezért, de ezért is), ha napi jelentést kér a beosztottaitól. Ők leírják, hogy mivel foglalkoztak aznap, így képben lesz, de fontos, hogy a levélre mindig válaszolnia kell. A válaszban pedig nyugtázni tudja az eredményeket, dicsérni az embereit.

Dicsérje az embereit! Sokszorosan megtérülő tevékenység. Ráadásul ingyen van.

Piroska Gyula
A cégvezetők barátja
http://piroskagyulatrening.hu/

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek