A cégek több mint fele már bővítést tervez az idén a világban

2013. február 18. hétfő - 08:15 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalkozói szférában nemzetközi szinten már az élénkülés jelei mutatkoznak. A legégetőbb problémát jelenleg a jól képzett szakemberek megtalálása jelenti – derül ki abból a felmérésből, amelyben az Ernst & Young Az év üzletembere díj díjazottjait szólaltatták meg a világ 21 országából.

A több mint 600 cégvezető megkérdezésén alapuló felmérés szerint a válaszadók 54 százaléka tervezi, hogy bővíti, 39 százalékuk pedig legalább szinten tartja az alkalmazottainak számát 2013-ban. (A korábbi hazai felmérések szerint itthon a cégek többsége még borúlátó: az MFB őszi vállalati felmérése még a várakozások romlását mutatta.)

A vállalkozók számára leginkább az iparági tudás a döntő az új munkavállalók felvételekor. A második helyen az értékesítési és marketing ismeretek, a harmadikon a vezetői képességek állnak. Ezzel szemben kisebb igény mutatkozik az olyan szűk funkcionális tudás iránt, mint a pénzügyi vagy humánerőforrás menedzsmenti ismeretek – mutat rá a felmérés.

Meghatározó szerep a növekedésben

„Az üzletemberektől érkező válaszokat olyan indikátoroknak tekintjük, amely előre jelzi a gazdaság élénkülését. Ez is megerősíti azt az álláspontunkat, hogy a vállalkozói réteg meghatározó szerepet játszhat a gazdaság növekedésében” – mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

„Az európai prémium autógyárak beszállítójaként cégünk is pozitívan tekint az idei év elé. A válság ellenére ugyanis megrendelőink is bővítést terveznek, amely természetesen számunkra is növekedést jelent. A Fémalk Zrt. így ebben az évben az új beruházásokat és ezzel együtt a munkatársak számának növelését tervezi” – mondta Sándor József, a Fémalk Zrt. vezérigazgatója, az Ernst & Young Az év üzletembere díj 2012-es magyarországi nyertese. 

Hiányoznak az újító hazai cégek
Magyarország az innovációt tekintve az alsó-közép mezőnybe tartozik Európában. A kis- és közepes vállalkozásoknál azonban jelentős elmaradások vannak, jó eredményeket a jellemzően külföldi tulajdonú nagyvállalatoknál tudunk felmutatni – mondta el Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke egy az innováció hazai finanszírozásáról szóló konferencián.

Az innováció a legfontosabb üzleti tényező

A megkérdezett vállalkozók 74 százaléka az innovációt tekinti a legfontosabb munkahelyteremtő tényezőnek, 88 százalékuk pedig úgy véli, hogy ez a forrása versenyelőnyüknek is. A válaszadók szerint leginkább az innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak versenyképesek maradni napjainkban.

A Ernst & Young Az év üzletembere díjat évente a világ mintegy ötven országában adják át, az öt kontinensre kiterjedő felmérésben 21 ország vett részt. A válaszadó hatszáz vállalkozó több mint 300 ezer embert foglalkoztat a világ 50 országában.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor