A börtönből vádaskodik a korrupt csúcsvezető

2019. február 02. szombat - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Carlos Ghosn, a Nissan börtönben lévő volt vezérigazgatója tagadja az ellene emelt vádakat és azt állítja, összeesküvés áldozata azért, mert az autógyártó vezetői ellenezték tervét, hogy szorosabban működjenek együtt a Renault-tal.

A november óta Tokióban előzetes letartóztatásban lévő csúcsmenedzsert többek között adócsalással és azzal vádolják, hogy a céggel fizettette óriási személyes kiadásait.

commons.wikipedia.org

commons.wikipedia.org

Ghosn most először adott interjút, mégpedig a Nikkei japán gazdasági lapnak. Ebben kijelentette: semmi kétsége afelől, hogy cégének más vezetői esküdek össze ellene. Akadályozni akarták költségcsökkentő tervét, a szorosabb együttműködést a Renault-val, mert az gyengítette volna sok Nissan-menedzser pozícióját. Egyébként tervét még a múlt év szeptemberében egyeztette Hiroto Saikawa-val, az autógyár legfelsőbb irányítójával.

Belebukott a mohóságba a zseniális cégmentő
Carlos Ghosn a Renault és a Nissan, majd a Mitsubishi páratlan, sikeres együttműködésének megszervezője volt. A világhírű menedzser azonban anyagiakban túl mohónak bizonyult, így most tokiói börtönben várja perét – miközben a franciák ártatlannak vélik.

A Nissan határozottan visszautasította Ghosn vádjait, azzal: a volt igazgatójuk elleni vizsgálat „jelentős és meggyőző“ bizonyítékokat tárt fel jogsértő magatartására.

Ghosn ismételten kérte, hogy szabadlábon védekezhessék, de a bíróság a kérelmeket arra hivatkozva utasította el, hogy fennáll a szökés, illetve az iratok eltüntetésének veszélye. A Nissan és a Mitsubishi után a múlt héten a Renault is felmondott egykori menedzserének.

(Forrás: Der Spiegel)