Áfát is lehet hitelből fizetni

2014. január 13. hétfő - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Aki tanulmányozott már pályázati kiírást, vagy vállalkozása számára beruházási hitelt akart felvenni, valószínűleg találkozott azzal a kitétellel, hogy a pályázat, illetve a hitel általában csak a beruházás nettó összegét finanszírozza.

Áfahitel: érdemes előre tervezni – Kép: Pixabay

Mit jelent a gyakorlatban, miért kell erre odafigyelni a beruházás pénzügyi tervezése során? Ha beruház, vagyis új eszközt, gépet, vagy üzlethelyiséget vásárol, a beruházás áfatartalmát általában visszaigényelheti. A beruházás megvalósításakor, vagyis egy új eszköz vásárlásánál, azt bruttó, azaz áfával növelt áron kell kifizetni, az áfát csak később kapja vissza – olvasható a Vállalkozás Okosan blog bejegyzésében. (A vállalkozásnak ugyanis nem elég túlélnie, fejlődnie is kell.)

Ez azt jelenti, ha 127 forintba kerül a beruházás, abból –100 százalékos finanszírozási arány esetén is – csak 100 forintot fog a bank vagy a pályázat finanszírozni, az áfát nekünk kell állni. Ha –az előző példánál maradva – egy bruttó 127 forint értékű beruházást akar hitelből megvalósítani, ahol 30 százalék önerőt írnak elő, nem 30, hanem 57 forint saját erőre lesz szükség: 30 forint a 100 Ft hitel önereje, és 27 Ft az áfa.

Ha csak 30 forinttal rendelkezik, ilyenkor jelenthet megoldást az áfahitel. Áfa finanszírozására szolgáló hitel a legtöbb banknál elérhető, nemcsak beruházási hitel vagy pályázat mellé, hanem van, ahol saját forrásból megvalósuló fejlesztés áfáját is hitelezik. Van olyan bank is, ahol az áfa finanszírozása lehetséges forgóeszközhitelből is. „A lehetőség tehát adott az áfa megfinanszírozására, azonban pénzügyi tervezéskor figyelnünk kell rá, és időben meg kell keressük a megfelelő megoldást. Így nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy beruházásunkat az áfa miatt nem tudjuk határidőre megvalósítani” – olvasható a bejegyzésben.

Hogy válasszunk vállalati hitelt?
A hitelezés helyzete az elmúlt hónapokban érdemben változott, s a közeljövő e trend folytatódását ígéri. Jól érzékelteti ezt a kereskedelmi bankok vállalkozóknak szóló kínálatának alakulása: nemcsak a kínált termékek száma nőtt, hanem azok sajátosságai is jobban igazodnak a vállalkozók igényeihez, egyszerűbb, jobban áttekinthető módozatok jelentek meg, csökkent az elbíráláshoz kapcsolódó adminisztráció.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek