A baráti kölcsönautó továbbra sem számolható el

2018. február 01. csütörtök - 14:09 / piacesprofit.hu
  •    

2018-tól a közeli hozzátartozók tulajdonában álló személygépjármű üzleti célú használata  esetén is elszámolható a kiküldetéseknél általánosan alkalmazott 15 Ft/km mértékű adómentes költségtérítés.

Amíg korábban csak a házastárs vagy a kiküldetést teljesítő magánszemély saját tulajdonában álló gépjármű hivatali, üzleti célú használata után lehetett költséget elszámolni, idén már akkor is jár a költségtérítés, ha szülő, gyermek, netán testvér a gépjármű tulajdonosa.

 (fotó: flickr/treasure)


(fotó: flickr/treasure)

Január 1-jétől a házastárson kívül az egyenesági rokonok, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér is átadhatja  gépjárművét közeli hozzátartozójának hivatali, üzleti utazás céljából, amelyre tekintettel a kiküldetést teljesítő magánszemély kilométerenként 15 Ft összegű általános személygépkocsi-normaköltséget számolhat el kiküldetési rendelvény alapján, mindenféle egyéb igazolás, pl. számla nélkül.

Új szabályok a társasági adóban
Ismét több új adóalap- és adókedvezmény válik alkalmazhatóvá a társasági adózásban. A LeitnerLeitner segítségével összegyűjtöttük az új lehetőségeket, amelyekre érdemes figyelnie a vállalkozásoknak!

Ez a szabály nem csak a közeli hozzátartozó tulajdonát képező, hanem az általa zárt végű lízingbe vett járműre is vonatkozik. A tulajdonjogot jövőre a gépjármű törzskönyvével kell igazolni a kifizető (munkáltató) előtt, a lízingbe vételt pedig a lízingdíjról szóló szerződés, számla bizonyítja.

A barátnak kölcsönadott gépjármű hivatali célú használata címén továbbra sem számolható el a személygépkocsi-normaköltség adómentesen.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek