Egy hét van a végső határidőig

2017. március 07. kedd - 10:20 / piacesprofit.hu
  •    

8 napja maradt a Kft. tulajdonoksoknak a jegyzett tőkét hárommillió forintra emelni. Március 15-e a végső határidő, amikorra a cégeknek az új Ptk. előírásaival összhangba kell hozni működésüket. Ha a társaság a tőkeemelés feltételeit nem tudja biztosítani, ugyanezen időpontig döntenie kell a cég átalakulásáról, a változásbejegyzési kérelmeket pedig április 14-ig kell benyújtani a cégbírósághoz.

Mi történik, ha nem emelünk törzstőkét?
Amely cégek elmulasztják a törzstőke emelést vagy a változásbejegyzési kérelmet, azok ellen hivatalból törvényességi felügyeleti eljárás indítható és előbb felhívásra, majd 100 ezertől 10 millió forintig terjedő, mérlegeléssel megállapított pénzbírságra számíthatnak.

A fővárosban február végén még 26 345 olyan kft. működött, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, több mint 60 ezer kft. viszont már eleget tett tőkeemelési kötelezettségének – közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. (Hogy az emelésre milyen módok léteznek, arról itt beszél jogász szakértőnk.) Ha a cégek nem tudják biztosítani a tőkeemelés feltételeit, akkor szintén március közepéig kell dönteniük a kft. megszűnéséről vagy átalakulásáról.

Kiemelték: legkésőbb március 15-ig kell a cégeknek felemelniük a törzstőkét és április 14-ig kell a változás bejegyzést kérelmezni az illetékes cégbíróságon. Ha a társaság az átalakulásáról dönt, akkor a kérelmet május 14-ig kell előterjesztenie. A törzstőke-emelés bejegyeztetéséről szóló kérelmeket ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

Azok ellen a kft.-k ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek majd. Az eljárásban kiszabott bírság összege akár több millió forint is lehet. (Ld. keretes írásunkat.)

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek