7 tévhit a számlázóprogramok bejelentésével kapcsolatban

2014. október 21. kedd - 13:30 / asalgo
  •    

2014. október 1-től minden vállalkozásnak be kell jelentenie a NAV-nál, hogy milyen számlázóprogramot használ, így számlázószoftverek is nyilvántartásba kerülnek. Hogy milyen adatokat kell pontosan bejelentenünk és kire, milyen határidők vonatkoznak, arról a Bejelentette már számlázó programját című cikkünkben olvashat. Az alábbiakban a leggakoribb tévhiteket szedtük csokorba.

Kép: SXC

A 2014. július 1-jén hatályba lépett új rendelet újrafogalmazta a számlázó-programokkal szembeni követelményeket, ami alapján 2014. október 1-jétől november 15-ig az adóalanyok kötelesek az általuk használt, vagy a már használatból kivont számlázó-programot, illetve online számlázó rendszer(eke)t a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

Míg az adóhivatal nagyjából két évtizede nyilvántartja a kézi számlatömb beszerzéseket (a szigorú számadású nyomtatványokkal kapcsolatos szabályokról itt olvashat), addig számlázóprogramot lényegében bárki vásárolhatott mostanáig. Eddig ez a számítógépes program útján előállított számlák esetében nem történt meg, csupán a másik két módozat esetében. A bejelentési kötelezettség mindenkire érvényes, aki ilyen szoftvert használ  – és már közelítünk a határidőhöz – mégis sok tévhit kering még mindig azzal kapcsolatban, hogyan kell véghezvinni a bejelentést. A leggyakoribb tévhiteket mutatjuk most be!

Első tévhit: Majd a NAV!

A legtöbb cég azt gondolja, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ad majd ki megfelelőségi nyilatkozatot, csakhogy ez a számlázó program tulajdonosának a kötelezettsége. A megfelelőségi nyilatkozat formáját és tartalmat – cégvezetők hiedelmével szemben – nem a NAV, hanem a jogszabály írja elő, az adóhatóság ezt csak ellenőrzi. a program használóját, azaz minket.

Második tévhit: Kérni kell a gyártótól a nyilatkozatot

A gyártótól nem kell kérnünk, hogy adja át részünkre a jogszabályi előírásoknak megfelelő nyilatkozatot, hanem automatikusan kell ilyet kapniuk a megvásárolt program mellékleteként. Amennyiben a gyártó, akitől vettük a programot, időközben megszűnt, nem kell tartanunk a büntetéstől, a gyártó jogutódja is kiadhatja cégünknek ezt a nyilatkozatot.

NÉGY DOLOG, AMIT AZ ÚJ SZABÁLYOKRÓL TUDNIA KELL
Június 30-n a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely július 1-jei hatállyal módosítja a számla kibocsátására vonatkozó szabályokat. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Harmadik tévhit: A nyilatkozat egyenlő a bejelentéssel

A megfelelőségi nyilatkozat nem azonos a NAV által kibocsátott bejelentési nyomtatvánnyal, ez utóbbihoz ugyanis semmi köze a számlázó program kibocsátójának, kizárólag az adóhatóság honlapján nyomtatványon kell ennek a kötelezettségnek eleget tennünk vagy az ezzel megbízott könyvelőnknek.

Semmi esetre se nyomtassuk ki és próbáljuk meg úgy kitölteni, mivel a számlázó program bejelentése kizárólag a NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) program használatával történhet. Az ÁNYK programmal kell megnyitni és kitölteni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt. Ezt követően a kitöltött nyomtatvány elektronikusan beküldhető az ÁNYK program segítségével vagy a már kitöltött és leellenőrzött nyomtatvány kinyomtatható és postai úton is eljuttatható a NAV részére.

Negyedik tévhit: Amit nem használunk, nem kell jelenteni!

Nemcsak a használatban lévő, de a 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között használatból kivont számlázó program, online számlázási szolgáltatás igénybevételének befejezését is be kell jelentetnünk 2014. november 15-ig kell az adóhatósághoz bejelenteni.

Ötödik tévhit: Verzióváltás után nem kell bejelenteni újra

A számlázó program frissítése, verzióváltása esetén nem kell ismételten bejelentést tenni, miután ez esetben a használatba vett és már bejelentett program nem – csak annak működése – változik.

Hatodik tévhit: Több űrlapot kell kitölteni a cseréhez

Amennyiben meglévő számlázó programjáról egy másik számlázó programra áll át – független attól, hogy a számlázó program fejlesztője ugyanaz vagy más -, úgy egy űrlapon belül be tudja jelenteni a használatba vett és a használatból kivont számlázó programot! Tehát egyik programról áttérni a másikra, nem jelent más, mint az új program használatát és a régi program használaton kívül helyezését bejelenteni.

Hetedik tévhit: csak a számlázó programot kell jelenteni

Nemcsak a szigorúan vett számlázó programokat, hanem az online számlázó rendszereket is be kell jelentenünk. Ennek értelmében a bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is – pl. komplex ügyviteli rendszerek – amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak. Online számlázó rendszer alatt – az általános fogalomhasználat szerint – a hálózaton keresztül elérhető, számlázó szolgáltatást nyújtó rendszer értendő.

Határidők

A 2014. október 1-től kezdődően használatba vett programokat és igénybe vett online számlázó-szolgáltatásokat a használatbavételétől, illetve használatból való kivonásától számított 30 napon belül kell bejelenteni. A 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, igénybe vett online számlázó-rendszerek, továbbá használatba vett, számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok adatait az adóalanynak 2014. november 15-ig kell bejelenteni.
Ha elfelejtjük jelenteni, érvénytelen lesz a számla!
Figyeljünk arra, hogy 2014. október 1-jétől nem csak az aktuálisan használt számlázó-programjainkat kell bejelenteni, hanem arra is ügyelni kell, hogy a használatból kivont programok kivonását is lejelentsük, azaz mindig az aktuális állapotot tükrözze az adóhatóság nyilvántartása. Ha elfelejtjük bejelenteni számlázó-programunkat a NAV felé, akkor az abból kiállított számla nem lesz érvényes, aminek komoly adójogi következményei vannak. Ha 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között használatból kivonjuk számlázó-programunkat, vagy online számlázó-rendszerünket, erről szintén bejelentést kell tennünk 2014. november 15-ig. Hogy mi van akkor, ha régen megvettük a szoftvert, de nem fizetünk a követésért, arról itt olvashat. 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek