6 milliárdos kedvezmény a mezőgazdasági foglalkoztatóknak

2015. április 13. hétfő - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

A munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése a 25-55 év közötti munkavállalókra a mezőgazdaságban 30-35 ezer embert érinthet, és mintegy 6 milliárd forintot hagyhat az ágazat munkaadóinál.

Kép: SXC

Pankucsi Zoltán szerint munkáltatói járulékkedvezményeket kapnak azok a foglalkoztatók, akik 25 év alatti vagy 55 év feletti munkavállalót alkalmaznak, ahogy azok is, akik szakképzés nélkülieket, kismamákat, pályakezdőket, tartós álláskeresőket foglalkoztatnak.

A kedvezményeket a kormány a tervek szerint július elsejétől kiterjeszti a 25-55 év közötti munkavállalókat foglalkoztatókra a mezőgazdaságban. Vonatkozik ez a növénytermesztésben, állattenyésztésben, de a mezőgazdasági gépszerelésben foglalkoztatókra is – – fejtette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv egyre népszerűbb a foglalkoztatók körében. Míg az intézkedések az indulás évében több mint 93 milliárd forintot hagytak a munkaadóknál, a szám 2014-ben elérte a 125 milliárd forintot, az idén az első két hónapban pedig már meghaladta a 20 milliárd forintot is – ismertette.

Az intézkedés lényegi eleme, hogy a munkáltatók költségei csökkennek: a 28,5 százalékos járulékkötelezettség helyett a kedvezményezett csoportok esetében 14 százaléknyi járulékot kell befizetnie a vállalatoknak. Amennyiben a munkáltató 25 év alatti pályakezdőt, vagy tartósan (hat hónapot meghaladóan) munkanélkülit alkalmaz, a járulékterhe két évre nullára csökken, és a harmadik évben is a járulékok csak a felét kell befizetnie. Hasonló kedvezmények léptek életbe a kisgyermekes anyák esetében.

Mikor mennyit spórolhatunk a cégnek?
Valljuk be: a járulékokon szívesen spórolunk munkáltatóként, akár úgy is, hogy csak a tényleges munkaidő felére jelentjük be a munkavállalóinkat, ám egy esetleges ellenőrzéskor akár a többszörösét is bukhatjuk az így megtakarított pénznek. Ha viszont tartósan munkanélkülit vagy pályakezdőt foglalkoztatunk, legálisan csökkenthetjük kiadásainkat. Összefoglaltuk, ki után és pontosan mennyi járulékkedvezményt vehet igénybe a munkaadó.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek