6 érv az online könyvelés mellett

2014. július 31. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az ideális könyvelő olcsó, dörzsölt, kommunikatív, s nem mellesleg közel van az irodája - így foglalhatjuk össze azokat az ismérveket, amelyek alapján könyvelőt választ a legtöbb cég. De legalább ennyire fontos szempont lehet, hogy a könyvelési anyagot folyamatosan nyomon lehessen követni, a könyvelő 24 órán keresztül elérhető legyen. Ez utóbbi kettő lehet az online könyvelés előnye a hagyományossal szemben. Milyen előnyökkel járhat még a digitális verzió? Összefoglaltuk.

Az online könyvelési rendszeren keresztül egy modern internetes felületen rögzíthetjük be számla, bér és munkaügyi adatainkat, valamint ide tölthetjük fel bankszámla kivonatainkat, amit a rendszer titkosítva továbbít felénk. A feltöltött adatokat könyvelőink korszerű könyvelőprogramokba továbbítják, ahol feldolgozzák azokat. Innentől az online könyvelés és a hagyományos könyvelői modell megegyezik.

Kép:PixelSoftec

1. Ellenőrzés, folyamatos egyeztetés

A feldolgozás során az általános ellenőrző funkciók megmaradnak, például a bankkivonataink könyvelése során a szolgáltatók ugyanúgy ellenőrzik a feltöltött számláink adatainak helyességét, esetleges hiányát valamint a bevételi számlák sorszámának a folytonosságát, a jogviszony kódokat. Egyeztetik velünk a nyitott vevő és szállítói tételeket, a pénztártételeket.

2. Vége az elfelejtett határidőknek

A szokásos könyvelési és bérszámfejtési munkák elvégzése után a szakemberek összeállítják bevallásainkat és (online) eljuttatják az adóhivatalnak. Minden, a cégünkkel kapcsolatos határidőről email üzenetben kapunk értesítést, így nem kell korrigálnunk és esetleg bírságot fizetnünk. Rendszeresen ellenőrzik a NAV folyószámlánkat, az elmaradásokról értesítenek. Előre figyelmeztetnek a bevallási és befizetési határidőkről, kötelezettségeiről.

Hogyan válasszunk könyvelőt?
A könyvelés az a feladat, amit a vállalkozások többsége – még a legkisebbek is – “kiszerveznek”. De hogy találjuk meg a legmegfelelőbb könyvelőt? Adunk néhány támpontot, hogy mire kell figyelni!

3. Kevesebb adminisztráció

A havi jelentések és lekérdezések minden szükséges adatot (számlák vásárlási dátuma, jelenléti ívek, munkavállalók neve, személyes adatai) tartalmaznak a vállalkozásunkról, nem kell külön nyilvántartást vezetnünk.

4. 24 órás elérhetőség

Az online könyvelési rendszer 24 órában elérhető a hét bármely napján. Könyvelőnket  és cégünk pénzügyeit bárhonnan elérhetjük.

5. Nemcsak online

A napi működéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseinket feltehetjük az online felület üzenőfalán, emailben és munkaidőben telefonon, illetve előre egyeztetett időpontban személyesen is kereshetjük az online könyvelőiroda munkatársait.

6. Titkosított rendszer

Akárcsak az online banki szolgáltatásoknál, biztonságos, titkosított ‘https’ protokollon alapul a kommunikáció. Adataink tárolása védett szervereken történik, ahol rendszeres biztonsági mentéseket végeznek. De ezen felül a legtöbb online könyvelői irodának van  könyvelői felelősségbiztosítása is.

Adóellenőrzés online?
Olyan informatikai rendszer kialakítását szorgalmazzák a szakértők, ami lehetővé tenné az adóhivatal számára, hogy online beletekinthessen a cégek könyvelésébe – írta tavasszal a Magyar Nemzet. Hasonló rendszer Nyugat-Európa több országában is működik, Hollandiában, Portugáliában, Németországban például bizonyos feltételek mellett az adóhatóság betekinthet cégek kisebb-nagyobb csoportjának könyvelésébe. A tisztességesen működő közepes és nagyobb társaságoknak is megérné, ha nem kellene hónapokig vendégül látniuk az adóhivatal embereit. A rendszerrel több száz milliárd forintra tehetne szert az államkassza, hiszen egyszerűen kiszűrhetővé válnának az adóügyi visszaélésre szakosodott bűnözői körök.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek