5+1 szokás, amivel kevesebbe kerül a bankolás

2016. február 29. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A bankokra nehezedő többféle, erős nyomás miatt jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Némi tudatossággal viszont jelentős összegeket is spórolhatunk. A Bankráció.hu szakértői adnak ehhez tippeket.

Sokat spórolhatunk azzal is, hogyha megtaláljuk a tényleg a szokásainknak leginkább megfelelő bankszámlát. A céges bankszámla kalkulátor segít, hogy a lehető legkedvezőbb számlacsomagot válasszuk a cégünk számára akár a bankon belül, akár azon kívül – mondja Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője. A bankok szolgáltatásai között is számos módon választhatunk úgy, hogy kedvezőbb költségekkel kelljen számolnunk (ehhez itt talál tippeket). De a saját szokásainkkal is jót tehetünk a céges kasszának.

1) Fizessünk határidőre!

A nagyobb cégek számlakezelési rendszereikkel kicentizik a számlafizetéseiket. Ezt kisvállalkozóként is megtehetjük: az előre összekészített átutaláshoz rendeljünk hozzá teljesítési időpontot, így addig a pénz nálunk ketyeg és átmeneti szükség esetén még felhasználhatjuk.

2) Ne fizessünk be sárga csekket postán, sorbaállással

Bár a posta végre kezd leállni arról, hogy a sárga csekk befizetésért idegen bankfióki díjat kérjen el (helyette a kártyás vásárlás – általában ingyenes – díjáért rendezhetjük a sárga csekkes kötelezettségeinket) a posta helyett több alternatíva is rendelkezésre áll: befizethetjük kártyás vásárlás díjáért a nagyobb szolgáltatók saját internetes felületein vagy az iCsekk mobilalkalmazással, de akár át is utalhatjuk, vagy befizethetjük a kedvezményezett bankjának bármely fiókjában.

penzugyek grafika

Kép:FreeDigitalPhotos.net/kanate

3) Olcsóbb lehet a rendszeres átutalás az eseti helyett

Bankja válogatja, hogy így van-e, mindenesetre ha minden hónapban egy adott összeget utalunkvalahová, akkor olcsóbb lehet a rendszeres átutalást választani. A díjmegtakarítás mellett egy másik érv, hogy a tranzakció automatikus, nem kell figyelni rá a fedezet biztosításán túl. Ha az eseti átutalás nagyon drága, akkor még azt is helyettesíthetjük vele, hiszen akár az első teljesülés után is lemondható, bár ennek lehet külön díja. Ha pedig a havonta fizetett összeg változó, akkor tegyük be csoportos beszedésbe, amennyiben erre a kedvezményezett lehetőséget biztosít.

4) Még mindig a magyar bankszámláról utal külföldre? Vannak sokkal olcsóbb megoldások is.

Amennyiben külföldi átutalásokat forintszámláról fizetjük az még SEPA utalás esetén is méregdrága. Ha erről meg tudunk egyezni a számlát kibocsátó partnerrel, a pénzt küldjük el olcsó nemzetközi átutalással (pl. Transferwise), vagy PayPal segítségével. Az interneten kereshetünk más olcsó nemzetközi átutalási megoldást is, de ne felejtsük el egyeztetni a könyvelővel!

5) Készpénzt készpénzben, számlapénzt számlapénzben költsünk!

Egy vállalkozásnak mind készpénzben, mind bankszámlapénzben lehetnek bevételei. A legjobban akkor járunk, ha a készpénzes kötelezettségeket készpénzből, az átutalásos kötelezettségeket pedig bankszámláról teljesítjük, a kettő között pedig nem mozgatunk készpénzt, vagy csak minimálisat.

+1) Használjuk ki a magán vásárlások nyújtotta kedvezményeket a céges fizetnivalóknál is!

Ha tehetjük, akkor a céges költéseink során is használjuk a hűségkártyáinkat, visszatérítéses hitelkártyát a kedvezményekért. A magán bankkártyával fizetett céges számlákat a házipénztárból fizetettnek kell tekinteni, de ezt feltétlenül egyeztessük a könyvelővel is, mielőtt bevezetjük!

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek