500 milliárdos spórolás kezdődik júliustól

2011. június 21. kedd - 12:47 / MTI
  •    

Megszületnek június végéig azok a jogszabályok, amelyek az adminisztrációs terhek csökkentését szolgálják, első körben 105 milliárd forint értékben. A jogszabálycsomag második lépése, amely további 400 milliárd forintos mérséklést tesz lehetővé, várhatóan az ősszel kerül az Országgyűlés elé - mondta Nagy Anna kormányszóvivő, az Egyszerű Állam országos konzultációsorozat budapesti rendezvényén.

Nagy Anna szólt a bizalomerősítés fontosságáról, és hangsúlyozta, hogy az új közbeszerzési törvény is egyszerűvé, teljesíthetővé teszi a hazai vállalkozások számára a részvételt. Szepesi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium titkárságvezetője kiemelte, hogy a vállalkozások versenyképessége szempontjából is fontos az adminisztrációs teher csökkentése.

Hozzászólásaikban a vállalkozások képviselői megfogalmazták, hogy az elektronikus eszközök adta lehetőségeket kellene jobban kihasználni az adminisztrációs terhek csökkentésében. Példaként elhangzott az is, hogy a nullás bejelentéseket nem kellene minden beszámolási időszakban megismételni, csak a változást kellene dokumentálni. Javasolták hozzászólásaikban a vállalkozások, hogy olyan egyszerű elektronikus űrlapokkal kellene dolgozniuk a hatóságoknak, amelyek életszerűek, és egyszerűen ki lehet őket tölteni. A hozzászólók rámutattak arra is, hogy ha a hivatalok nem tartják be a rájuk vonatkozó határidőket, akkor annak nincs következménye.

Megértik a problémákat

Az elhangzottakra reagálva az NGM képviselője egyetértett azzal, hogy az elektronizálás nagy lehetőség a terhek csökkentésében. Támogatását fejezte ki, hogy legyen következménye annak, ha egy hivatal nem tartja be a határidőket. Jelezte: számítanak a vállalkozókra abban, hogy kísérjék figyelemmel az adminisztrációt csökkentő csomag hatását, és jelezzék a problémákat.

Szatmáryné Jähl Angéla fővárosi önkormányzati képviselő a rendezvény zárásaként elmondta: a fővárosi önkormányzatnak is érdeke, hogy ne az adminisztráció kösse le a vállalkozásokat, hanem munkájukra tudjanak koncentrálni.