5 veszélyes pont a családi vállalkozásban

2014. szeptember 04. csütörtök - 18:30 / asalgo
  •    

Igaz a mondás: az üzletet és a magánéletet nem jó összekeverni. Bár a családi vállalkozás mellett sok érv szól, az is igaz, hogy könnyen rámehetnek a baráti kapcsolataink, összeveszhetünk családtagjainkkal. Vállalkozni egyébként sem stresszmentes, családtagokkal vagy barátokkal tenni ezt pedig még több konfliktust rejthet magában. Íme 5 érv, amiért jobb vigyázni a családi vállalkozással.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ arztsamui

1. Versenyhelyzet

Nem ajánlott családi vállalkozást alapítani, ha a családtagok közt eleve is van egyfajta versengés, mert egy közös cég csak felerősítheti a versenyhelyzetet! Ez általában nem az egészséges versenyszellem megerősödését jelenti, hanem felesleges konfliktusokat idézhet elő.

2. Üzlet a hálószobában

Elveszhet a családi intimitás, kevesebb a „csakúgy” együtt töltött idő. Aligha kivitelezhető, hogy ne vigyük haza a munkát. Ráadásul az is előfordulhat, hogy otthonunk minden zugában képesek vagyunk a céges problémákkal foglalkozni. Sok energiát igényel a harmónia visszaállítása.

3. Sok bába közt

Pozícióhoz juthatnak a feladathoz nem értő „vállalkozó szellemű” családtagok pusztán azért, hogy segítsenek. Mindenkinek van egy jó tanácsa, mit, miért nem szabad és mit, hogyan kellene csinálnunk. Képtelenség mindegyiket meghallgatni is, nemhogy megfogadni, így néha az értékes gondolatok is elveszhetnek. Ráadásul sértődés is lehet abból, hogy miért nem hallgatunk a nagymamára, ha az unokatestvérre igen.

Kell a munkaidő!
Ha a munka és a magánélet így összefonódik, még fontosabb tudatosan figyelmet fordítani a kettő közti egyensúly fenntartására. Nigel Marsh négygyerekes apa, marketingesként dolgozott számos multicégnél, sikeres író, volt már munkamániás, és eltöltött otthon egy évet kizárólag a családjának élve. Összeszedte, hogy mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az életünk.

4.Az olcsó pénz is lehet drága

A családi kölcsön kamatmentes, de nagy ára lehet. Család-és barátfüggő, de előfordulhat, hogy ameddig vissza nem fizetjük, addig puszta jó szándékból aggodalmaskodó kérdésekkel zaklat minket a kölcsönadó: mikor fordul termőre a vállalkozás, miért nincs már „nullán”, mihez kezdünk, ha mégse termel profitot majd az elképzelés. Úgy tűnhet válaszokat várnak, de ameddig nem győződnek meg saját „szemükkel” azokról, meggyőzhetetlenek.(Itt olvashat tovább arról, hogy mire érdemes ügyelni, ha a család finanszírozza a cégünket.)

5. Nyaralás helyett cégfinanszírozás

Ha az egész család összefonódik a céggel, könnyen borulhat a családi kassza. A megspórolt pénzünknek, csakúgy, mint a napi kiadásokra félretett büdzsénknek búcsút inthetünk, ha céget alapítunk családunkkal. Hiába ügyelünk gondosan a házipénztár és a családi pénztár szétválasztására, a gyakorlatban sajnos kénytelenek vagyunk valamennyi önerőnket a cégbe fektetni, amíg nem tartja el magát a cég. Ez pedig akár hosszú hónapokig, évekig is eltarthat.

Összefoglalva csak annak érdemes a családdal vagy közeli barátokkal vállalkozásba fognia, aki erős idegzetű, jól bírja a kritikát, nem riad meg az állandó versengéstől és valóban bízik abban, hogy érdemes minden forintját a vállalkozás felfuttatására fordítani. Van néhány praktikus tippünk, hogy hogy ne menjünk ölre egymással, ha szeretteinkkel közösen vezetjük a céget.

Ha pedig minden jól megy, érdemes már időben felkészülni arra, mi lesz, ha majd át kell adni a karmesteri pálcát a következő generációnak. A családi vállalkozások legnagyobb rákfenéje ugyanis a generációváltás.

Így lesz Ön a legjobb családi vállalkozó!
Persze nem csak riogatunk. Bár tudjuk, a családi vállalkozások mindig egy kicsit rendezetlenek: a munka és a magánélet óhatatlanul összefonódik, az inspiráló környezetet az irritáló környezettől csak egy hajszál választja el. Nehéz pontosan megmondani, egyes cégvezetők miért lubickolnak ebben a környezetben, míg mások miért őrülnek meg tőle, de úgy tűnik, van négy alapvető követelmény, ami ahhoz szükséges, hogy a család és a vállalkozás is virágozhasson.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor