További áfacsökkentés jöhet

2017. február 10. péntek - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

A Földművelésügyi Minisztérium indítványozza a vadhús és halhús áfájának 5 százalékra mérséklését, annak érdekében, hogy az egészséges, jórészt bio élelmiszerek szélesebb fogyasztói rétegekhez juthassanak el - jelentette be Fazekas Sándor.

hal_pixabay

Kép:Pixabay

A vad- és halhús áfájának csökkentéséről szóló indítványt várhatóan a következő költségvetés előkészítésekor nyújtják be, az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, munkahelyeket teremt.

A 24. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállítás megnyitóján a miniszter arról is beszélt, Magyarországon nőtt a vadhúsfogyasztás, a lőtt vad a vadgazdálkodási ágazat meghatározó bevételi forrása lett, 2005-höz képest 15-ről 25 százalékra nőtt  aránya az árbevételben, 2010-óta az értékesítési bevétel megduplázódott, 6 milliárd forint volt 2015-ben.

A sertéshús áfája 2014-től, a baromfihús áfája 2017. január 1-től csökkent 5 százalékra. A sertéshús áfakulcs csökkentés indokaként szerepelt az ágazat hazai szereplőinek támogatásán túl az áfacsalások visszaszorítása is, nevezetesen ha alacsonyabb az adóteher kevésbé éri meg az áfá-t elcsalni.