420 milliárdot szakított az állam az online kasszákkal

2016. június 15. szerda - 09:56 / piacesprofit.hu
  •    

Két év alatt összesen több mint 420 milliárd forintot - egyebek mellett adóbevételekből, járulékokból, bírságokból származó bevételt - hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

590976_64107836

A tájékoztatás szerint idén május 31-ig 22 ezer ellenőrzést végzett az adóhivatal az online kasszát üzemeltetők körében, ezek eredményeként 403 millió forint bírságot szabott ki és 563 millió forintot meghaladó eltitkolt adót tárt fel. A revizorok többek között az adózási kötelezettség betartását vizsgálták, így például azt, hogy az árusított termékek mellé kapnak-e nyugtát a vevők.

Az ekáer-hez kapcsolódó 15 ezer ellenőrzésben 64,5 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az adóhivatal idén, a vizsgált cégeknél pedig 6,8 milliárd forintnyi eltitkolt adót jegyzőkönyveztek a revizorok. A szaktárca közleményében rámutatott, hogy az ekáer alkalmas az egészségre káros élelmiszerek kiszűrésére is, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén már 23 esetben semmisített meg a közúti ellenőrzések során kiszúrt, jellemzően igazolatlan eredetű szállítmányokat.

Mindemellett a közterhek behajtásához szintén hozzájárulnak a közúti kamerák, az országban több ponton is működő közúti súlymérők, valamint az idén debütáló, úgynevezett diszpécser modul, amely az országúton állomásozó revizorokat és pénzügyőröket irányítja célzottan – az adatok alapján – a tisztességtelen vállalkozások szállítmányaihoz.

Így lesz EKÁER-köteles a kisteher
A kormányzat a 2017 január elsejétől érvényes adótörvényekben a fuvarozókat és termelőket komolyan érintő változást tervez. Eszerint ha a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát, EKÁER-köteles lesz.