4,2 milliárdos rehabilitációs foglalkoztatási program indul

2017. május 03. szerda - 17:01 / PP/MTI
  •    

4,2 milliárd forintos uniós forrású, a rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indul, hogy a következő három évben elősegítse 1500 megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly a sajtótájékoztatón azt mondta: a programmal szeretnék elősegíteni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek és a munkaadók egymásra találjanak. Ennek érdekében egyebek mellett rehabilitációs fejlesztési központot és országos tanácsadó-hálózatot alakítanak ki, megyei tanácsadókkal.

A szemléletváltás adhat több munkát
Ahhoz, hogy a munkaerőpiac nagy számban alkalmazzon fogyatékkal élőket, valamiféle szemléletváltásra lenne szükség. A támogatási rendszer kibővítése fontos, de nagyobb lendületet a cégvezetők hozzáállásának megváltozása hozna. A szándék megvan, a miként a gond.

Ahhoz, hogy egy ilyen új munkahely létrejöjjön, szakmailag is fel kell készíteni a munkavállalót, fel kell mérni a képességeit, készségeit, jártasságait, de ugyanígy fontos feladat a munkaadók szakmai felkészítése is – jelezte. (Ebben a szakemberek is egyetértenek, ld. keretes írásunkat.) Elmondta, a program stratégiai irányai közé tartozik a távmunka fejlesztése, a védett munkahelyekkel szemben az elsődleges munkaerőpiaci álláshelyek támogatása, valamint az úgynevezett munkapróbaközpontok erősítése, ahol az érintettek fel tudnak készülni a munkavállalásra.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a közgondolkodással szemben “ma már nem csak zacskóragasztásból áll a sztori”, hiszen a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása “sokszínűvé” vált, és a programoknak köszönhetően a munkaadók számos termék és szolgáltatás piacát nyitották meg előttük.

Még jobban megéri a megváltozott munkaképesség
Jelentősen, 19 százalékkal nőtt idén a rehabilitációs hozzájárulás mértéke, a jogosultság idei kiterjesztésével pedig akár megduplázódhat azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek a köre, akik rehabilitációs kártyával rendelkeznek. E két intézkedés önmagában is igen erős ösztönzést jelent arra, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya az idei évben meghaladja a 30 százalékot.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár azt hangoztatta, minden embernek joga van a teljes élethez, ezért a kormány kiemelten támogatja a megváltozott munkaképességű embereket, így a foglalkoztatásukat, rehabilitációjukat segítő programokat. Azt is mondta, a kormány számára elsőrendű fontosságú, hogy az érintettek mielőbb kikerüljenek a szociális ellátórendszerből, és munkájukkal ők is erősítsék az országot.  Közölte, a program keretében – amelynek kormányzati partnere a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – kétezernél több szakembert akarnak elérni, felkészíteni és képezni.

Az államtitkár jelezte, a program teljes, 4,2 milliárd forintos összege vissza nem térítendő támogatás, így további kiegészítő forrásokra már nincs szükség. Czibere Károly közölte, hogy a 36 hónapos programot szeretnék később kiterjeszteni.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek