40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. április 04. kedd - 14:23 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióban.

A kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programhoz (COSME) fűződően az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. A konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja. A megállapodás az ötödik olyan tranzakciós megállapodás Magyarországon, melyhez az ESBA nyújt támogatást.

A COSME program

A COSME program a kkv-k versenyképességét segítő, 2014-től 2020-ig tartó uniós program, összesen 2,3 milliárd euró költségvetéssel. A program legalább 60%-át az európai kkv-k finanszírozáshoz jutásának megkönnyítésére fordítják, melyhez két eszköz áll rendelkezésre.

A hitelgarancia-eszközzel a program garanciákat és viszontgaranciákat biztosít a pénzügyi intézményeknek, hogy több kölcsönt és lízinget tudjanak nyújtani a kkv-knak. Az eszköz a kkv-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is magában foglalja.

A növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a program többnyire terjeszkedő és növekedő életszakaszukban járó kkv-kba fektető tőkealapoknak biztosít kockázati tőkét.

Az új COSME-megállapodásnak köszönhetően az Erste két új, kifejezetten kkv-kat célzó kölcsönnel jelentkezik a piacon; egy gyorsított elbírálású, rögzített futamidejű és egy ötéves újratöltődő vagy rögzített futamidejű, mezőgazdasági kkv-k által igénybe vehető hitellel. A hiteleket kevésbé szigorú biztosítékok mellett lehet igénybe venni, mivel a garanciát az Európai Stratégiai Beruházási Alap pénzügyi támogatásának igénybevételével az Európai Beruházási Alap (EBA) COSME-programja nyújtja. A várakozások szerint a következő három évben mintegy ezer magyar kkv vehet fel ilyen hitelt. A rendelkezésre bocsátott finanszírozás révén ezek a vállalkozások terjeszkedhetnek, innovációs tevékenységet folytathatnak és új munkahelyeket hozhatnak létre.

„Az európai beruházási terv Európa-szerte több mint 400 ezer kkv-nak biztosít támogatást ahhoz, hogy innováljon, bővüljön és új munkahelyeket hozzon létre. Örömömre szolgál, hogy a mai megállapodás nyomán további ezer magyar vállalkozás élvezheti a beruházási terv nyújtotta előnyöket. Hadd gratuláljak mindenkinek, aki a megállapodás létrejöttében közreműködött” – nyilatkozta Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos.

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója elmondta: „Az Erste Bankkal kialakított új partnerség újfajta finanszírozási megoldásokat kínál a magyar kkv-knak. Az Erste Bank gyorsított elbírálású és agrárhitelei egyre több vállalkozásvezetőnek teremtik meg a lehetőséget arra, hogy vállalkozásukat bővítsék, és az Európai Beruházási Alap örömmel támogatja e pénzügyi termékeket.”

Az európai beruházási terv eddig mintegy 626 millió euró értékben járul hozzá a magyarországi beruházásokhoz; uniós szinten ez az összeg pedig hozzávetőlegesen 178 milliárd euró.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek