4 tipp, amivel biztosra mehet céges hitelfelvételnél!

2017. július 03. hétfő - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Legyen szó bármilyen beruházásról – ingatlanfejlesztésről vagy akár termelőeszköz beszerzéséről – egy dolog minden esetben kritikus: a szükséges forrás rendelkezésre állása, időben. Hogyan menjünk biztosra a hitelfelvételkor? Ezekre figyeljük, mielőtt belevágunk a tervezett beruházásba.

Fizetési határidőket vállalunk, s ha nincs meg időre a pénz, nagy bajba kerülhetünk: eleshetünk a beszerzéstől úgy, hogy közben a foglalónk is elúszik, idővel drágulhatnak a költségek, mondjuk építkezéseknél az alapanyag-beszerzés során, újabb beszerzéseinkhez a szállítótól nem kapunk fizetési haladékot, késedelmes fizető kategóriába kerülünk…, és még sorolhatnánk.

Kiemelten nagy figyelmet szükséges tehát fordítanunk arra, hogy ha vállalati hitelre is szükségünk van a tervezett beruházás megvalósításához, az időben a rendelkezésünkre álljon.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztosra menjünk a hitelfelvételnél?

1. Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy alkalmas-e cégünk a hitelfelvételre. Nem is gondolnánk sokszor, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, akár céges, akár tulajdonosi oldalról ahhoz, hogy hitelképes legyen a cégünk.

A Bankmonitor.hu kalkulátorával ezt gyorsan megnézheti:
2. Számoljunk, és ellenőrizzünk: mekkora önerőnk van, a beruházáshoz mekkora hitelre van szükségünk, és azt meg tudjuk-e reálisan kapni. Hüvelykujjszabályként leszögezhetjük, hogy a beruházás költségének maximum 80 százalékát finanszírozhatjuk hitelből, illetve azt kell látni, hogy éves (papíron is kimutatott…) profitunknak tudnia kell fedezni a hitellel járó éves kamat- és tőkefizetési kötelezettségünket.

Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a Bankmonitor.hu vállalati hitelkalkulátorát használni, melynek segítségével megtudhatjuk, hogy cégünk összesen (a már meglévő hitelekkel együttesen) mekkora hosszú távú, illetve rövid távú hitelfelvételre alkalmas:

3. Időzítés: tisztában kell lennünk az hiteligénylés átfutási idejével. A hiteligénylés folyamata nem két perc. Attól a pillanattól, hogy a bank által bekért minden dokumentumot és információt össze tudtunk gyűjteni, a folyósításig átlagosan 6-8 hétre van szükség. Ezzel minimum kalkulálnunk kell.

4. Ne bízzuk a véletlenre: a legváratlanabb pillanatban is előfordulhat, hogy bár látszólag minden rendben zajlik a hiteligénylésünkkel, mégis az utolsó előtti vagy az utolsó pillanatban a bank kihátrál valami okból a hitelezésből. Az ilyen váratlan fordulatoknak számos oka lehet, egy megváltozott belső banki szabályzati pont, de akár kapacitáshiány is… A hibát nem feltétlenül magunkban kell keresni.

Javasolt taktika a következő

Hiteligényünket futtassuk egyszerre több (2-3) banknál párhuzamosan – javasolja a Bankmonitor.hu. A váratlan fordulatok kiküszöbölése mellett ezzel a bankokat versenyhelyzetbe is hozzuk, így kedvezőbb feltételeket és jobb kondíciókat tudunk elérni. Igen, ez macerás, idő és energiaigényes, de mindenképp megtérül.

Itt van az ajánlás a késedelmes vállalati hitelek rendezésére
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új ajánlást bocsátott ki a pénzügyi intézményeknek a fizetési nehézségekkel küzdő vállalati adósok helyzetének rendezésére, a nemteljesítő vállalati hitelek kialakulásának megelőzésére. Közleményük szerint jelentős, mintegy 600 milliárd forint a nemteljesítő vállalati követelések értéke a hitelintézeti szektorban.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek