37 milliárd kreatív kkv-knak

2016. július 01. péntek - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások támogatására jelentős összegű garancia biztosítását kezdeményezte az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA). Az erre a célra rendelkezésre álló garanciakeret jelenleg 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint).

kézfogás 500 eurós előtt

Kép:Pixabay

A Bizottság közleménye szerint a kulturális és kreatív ágazatok támogatási keretrendszerét azzal a céllal hozták létre, hogy Európa-szerte elősegítsék a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) létrehozását, elindítását és fejlődését a kulturális élet legkülönbözőbb területein, a filmszakmától kezdve a fesztiválokon és a zenei ágazaton át egészen a múzeumokig. A kezdeményezés alapján az európai kkv-k növekedését és foglalkoztatását elősegítő EBA felhívást tesz közzé, amelyre a pályázati feltételeket teljesítő pénzügyi intézmények – bankok, garanciaintézmények, pénzalapok – jelentkezhetnek. Az EBA a kiválasztott pénzügyi közvetítők számára díjmentesen fog garanciákat és viszontgaranciákat nyújtani, akik így több hitelt tudnak biztosítani a kulturális és kreatív területeken tevékenykedő vállalkozásoknak.

A tervek szerint az európai kulturális és kreatív kkv-k már ez év végétől részesülhetnek a támogatásban.

A várakozások szerint a 121 millió eurós garanciából részesülő kereskedelmi, kiskereskedelmi és fejlesztési bankok, valamint egyéb pénzügyi közvetítők több mint tízezer kkv-nak tudnak majd támogatást nyújtani a legkülönfélébb területeken. A bizottsági közlemény ide sorolta az audiovizuális ágazatokban tevékenykedő filmes, televíziós, a rádiózással és az animációval foglalkozó vállalatokat, valamint a fesztiválokat, de a zene, az irodalom, az építészet, a levéltári, az iparművészeti, az előadói művészetek, a kiadói tevékenység, és a képzőművészetet területén működő vállalkozásokat is, beleértve a könyvtárakat, a múzeumokat és kulturális örökség megóvásával foglalkozó intézményeket.

Inkább ártanak nekünk az uniós pénzek?
Az Európai Unió alapjaiból érkező források a jelenlegi formában torzítják a magyar gazdaság működését, piacidegen viselkedésmintákat alakítanak ki, jelentős részben olyan kapacitásokat finanszíroznak, amire nincs kereslet, a gazdaság fenntartható növekedésére gyakorolt eredményességük pedig szinte alig látható – vélekedtek a szakértők a Millennium Intézet uniós forrásokról rendezett konferenciáján.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek