300 milliárdnál is többet hitelezett idén az EXIM

2018. december 07. péntek - 10:31 / piacesprofit.hu
  •    

Idén – az egymást követő ötödik évben – haladja meg az EXIM folyósított hiteleinek összege a 300 milliárd forintot - derült ki az EXIm által rendezett bábolnai szakmai konferencián, ahol az agrárágazati szereplők részére elérhető Exportélénkítő Program termékeit ismertették.

A rendezvényt azzal a céllal szervezte meg az EXIM, hogy minél szélesebb körben ismertesse új Exportélénkítő Programjának termékeit, melyek immár elérhetőek az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozások és azok beszállítói számára is. Dr. Ponevács-Pana Petra beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkár előadásában kiemelte – „A mezőgazdaság aránya a GDP-n belül az elmúlt öt évben enyhén nőtt, 3 és 4% között mozgott.” Hozzátette – „Az agrárvállalkozások hitelállománya 350 milliárd forint körül alakul 2015 óta. Ennek 77,2%-át forinthitelek, 22,8%-át devizahitelek adták 2017-ben. Ebben az évben a forinthitelek 90%-a éven túli, 10%-a pedig éven belüli hiteltermék volt.”

mezőgazdasági támogatás grafika

Kép: Fotolia

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár ismertette a mezőgazdasági szektor aktuális helyzetét és kilátásait. Elmondta – „A kormány arra törekszik, hogy a hazai vállalkozásoknak stabil piaci és együttműködési rendszert, kiszámítható támogatási környezetet biztosítson.” A mezőgazdaság közeljövőjét meghatározó trendek közül a helyettes államtitkár kiemelte a precíziós gazdálkodás, és a digitalizáció szerepét.

„Az Exportélénkítő Program termékeivel a teljes agrárszektor vertikumát lefedik.Az EXIM által refinanszírozott kereskedelmi banki hitelállomány átlag kamata ez évben 1,73 százalék volt. Ezek olyan fix kamatozású hitelkonstrukciók, amelyekkel a vállalkozások kiszámítható és hatékony gazdasági működését, továbbá nemzetközi versenyképességük növekedését segítik elő” – hívta fel a figyelmet Jákli Gergely az EXIM vezérigazgatója.

Exporthitel nélkül nem megy?
Manapság nem elég a külföldi piacokon való érvényesüléshez, ha egy cégnek jó terméke van. Ha be akar törni a hazai cég a uniós vagy EU-n kívüli régióba, az exportot is finanszíroznia kell. A magyar terméket megvásárló külföldi áruházlánc vagy a beszállítókat kereső termékgyártó semmit sem szeret finanszírozni.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek