23 milliós bírságot kapott két cég az MNB-től

2018. február 14. szerda - 12:00 / Zubor Zalán
  •    

10 millió forint bírsággal sújtotta az MNB az Első Magyar Befektetői Szövetkezetet, mert engedély nélkül visszafizetendő pénzeszközöket gyűjtött. A Ciprusban bejegyzett Skylite Kft. 20 milliós bírságot kapott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy – az eljárás során felszámolás alá került – Első Magyar Befektetői Szövetkezet végzett-e jegybanki engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve a Skylite Reklám és Piackutató Kft. (Skylite Kft.) folytatott-e bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az Első Magyar Befektetői Szövetkezet azért kapott bírságot, mert kamat- és tőkegarancia ígérete, illetve visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket engedély nélkül. Az eljárást lezáró döntéshozatalig az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a szövetkezet bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

GDPR – akár 6 milliárd forintnyi bírság is kiszabható lesz
A 2018. május 25-én hatályba lépő új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) minden tagállamra egységesen kiterjedően szabályozza majd az állampolgárok személyes adatai védelmének jogi keretrendszerét, ráadásul kifejezetten nagymértékű bírságokat is kilátásba helyez.

A Skylite Kft.-vel szembeni jegybanki vizsgálat feltárta, hogy a társaság függő ügynöki tevékenysége során magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a ciprusi székhelyű – 2017 októberéig határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult – AJF Financial Services Ltd. elnevezésű befektetési szolgáltató részére. A ciprusi szolgáltató ugyanakkor magyarországi függő ügynökét nem jelentette be. A Skylite Kft. tehát nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – az érintett szolgáltatók adatait már korábban megjelentette honlapja Figyelmeztetések menüpontjában, s az engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző társaság esetében büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál. Mivel az AJF Financial Services Ltd. felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank haladéktalanul jelzéssel fordult az illetékes ciprusi pénzügyi felügyeleti hatósághoz is, melyben felhívta a társhatóság figyelmét az érintett ügyre, valamint arra is, hogy az MNB az elmúlt időszakban különböző piacfelügyeleti eljárásokban feltárta, hogy több magyar társaság bejelentés hiányában végzett ciprusi befektetési szolgáltatók részére közvetítésre irányuló tevékenységet, mely tevékenység Magyarországon – a Büntető törvénykönyv (Btk.) MNB által kezdeményezett módosítása alapján – idén január 1-től bűncselekménynek minősül.

Jogi kisokos
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor