Milliárdos veszteségek a Bayernél, de a gyomirtó még mindig nyerésre áll

A Bayernek milliárdokba kerülhet az esetleg rákot okozó gyomirtó – de lehet, hogy így is megérte, bár már a második perben állapították meg a gyártó felelősségét.

A német gyógyszer-konszern kétéves tárgyalások után tavaly vette meg 66 milliárd dollárért az amerikai Monsantót, a világon a legtöbbet használt gyomirtó szer, a Roundup előállítóját. A Monsanto olyan, génmódosított vetőmagvakat is kifejlesztett, amelyek ellenállnak a gyomirtónak, így az utóbbiak már több bevételt hoznak, mint a gyomirtó.

Kép: Pixabay

Évtizedek óta vitatják, hogy az 1974 óta forgalmazott, glifozát alapú Roundup rákkeltő-e, vagy sem. A Monsanto, majd a Bayer egész sor szakértői és hatósági véleményre hivatkozva ezt tagadja. Tavaly azonban egy kaliforniai bíróság ellentétes szellemű ítéltet hozott: 39 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy iskolai kertésznek, aki évtizedekig dolgozott a gyomirtóval, majd gyógyíthatatlan rákban betegedett meg. A bíró egyúttal 250 millió dolláros (fellebbezésre harmadára csökkentett) pénzbüntetésre ítélte a Monsantót azért, hogy hibás terméket hozott forgalomba, és nem figyelmeztette a vásárlókat a gyomirtóval kapcsolatos kockázatokra.

A Bayer a Monsanto megvásárlásával a világ legnagyobb vetőmag- és gyomirtó-vállalatává vált.

Sokan még nem is hallottak a hamisított növényvédő szerekről
A hazai fogyasztók kevesebb mint fele számára ismert az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, ezért nem is nagyon foglalkoznak a minőségével.
Versenytársai az amerikai DowDuPont és a kínai National Chemical. A vásárló német nagyvállalat azt remélte, hogy a márkanév megváltozása feledteti a Monsanto elleni fellépéseket – ám az a várakozás nem vált be.

Amint most kiderült, rengeteg további kártérítési per várható a gyomirtó vélt vagy valós áldozataitól – és a napokban újabb, a tavalyihoz hasonló ítéletben marasztalták el a céget. Következésképp további 10 százalékkal esett a Bayer részvényeinek már a tavalyi ítélet után 14 százalékot csökkent árfolyama.

A cégnél eredetileg kerek 5 milliárd euróra becsülték a várható kártérítési összegeket – nem beszélve a tovább 770 millió körüli ügyvédi költségekről. A számítások szerint ezeket levonva is nyereséges lehet a Monsanto megvásárlása – de az újabb ítélet tükrében most nyílt kérdés, hogy alakulnak végül a többletkiadások. (Forrás: Bloomberg, ZDF)

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo