21 milliárd kutatás-fejlesztésre

2016. június 02. csütörtök - 09:55 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

A közép-magyarországi innovatív vállalkozások ösztönzésére 21 milliárd forintnyi hazai forrásra írt ki pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI).

innováció ábra

Kép: PP archív

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított hazai forrásból a Vállalati KFI 16 pályázat keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt 80 és 500 millió forint közötti összeget nyerhetnek kutatás-fejlesztés és innováció finanszírozására, prototípus létrehozására.

A május 31-én kiírt felhívás keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal olyan projekteket támogat, amelyek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott ágazati prioritások valamelyikéhez illeszkednek.

A pályázók kísérleti fejlesztéshez, ipari kutatáshoz, a projekttel kapcsolatos koordinációs tevékenységhez, eszközök beszerzéséhez, a projekthez szükséges épület építéséhez, korszerűsítéséhez, bővítéséhez, kiállításon vagy vásáron való részvételhez kaphatnak támogatást. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a támogatott K+F+I tevékenység eredményeként új tudományos és fejlesztési eredmények, szellemi alkotások születnek, új K+F munkahelyek létesülnek, és új termék, technológia vagy prototípus jön létre.

A pályázatok benyújtása a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2016. december 31-ig lehetséges.

A beérkezett projektjavaslatok értékelése szakaszos elbírálással történik, az első benyújtási szakasz határideje 2016. augusztus 17. – ismertette az NKFI.

A közleményben jelezték: a Vállalati KFI 16 pályázat kiegészíti a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 50 milliárd forintos, kizárólag a kevésbé fejlett régióknak szánt forrását, valamint  a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) elérhető 15 milliárd forintot.

A pályázat részleteit itt találja.

Nem áldozatvállalás, nemzeti érdek
A hazai K + F európai összehasonlításban alacsony, 2013-ban 1,4% volt, 2015-ben azonban csökkent. Az európai cél a 3% – Lengyelország, Csehország és Románia is ezt vállalta –, Magyarország 1,8%-ot vállalt és még ennek a teljesítéséhez is szükség lenne új kutatóhelyekre, még több kutatóra. ­A K + F bővítése nem áldozatvállalás, hanem nemzeti érdek – hangsúlyozta egy előadásában Pitti Zoltán, volt APEH-elnök, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Gazdaságpolitikai Tanszékének tudományos kutatója, aki szerint a K+F ráfordítások növelése az egyike, a növekedés 7 feltételének.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek