2020-ig kiszáll a cégek többségéből az SZTA

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) várhatóan 2018 és 2020 között fog kilépni portfóliócégeinek többségéből, miután jellemzően 3-7 éves befektetési időszakban tőkével, valamint szakmailag támogatta a cégek fejlődését, bővülését. Az üzleti tevékenységét 2011-ben elindító kockázati tőkealap tevékenysége 2014 és 2016 között volt a legaktívabb, ekkor két és fél év alatt több mint 60 befektetést hajtott végre.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

"A Széchenyi Tőkebefektetési Alap jelenleg több mint 70 vállalkozást számláló cégportfóliója a következő három évben várhatóan számos változáson fog keresztülmenni. Egyrészt a befektetéseink legnagyobb részét 2018 és 2020 között tervezzük lezárni, másrészt pedig a visszaforgó tőkemennyiséget 2017-től újabb vállalkozásokba fektethetjük be.

Több mint hatvanmilliárdnyi kockázati tőkeforrás nyílik meg
Összesen több mint hatvanmilliárd forintnyi új kockázati tőkeforrás nyílik meg jövőre. Több új program is indul, de a Széchenyi Tőkealapkezelő programját is meghosszabbítják 2030-ig.
Az átlagosan 3-7 éves befektetési időszak elegendő ahhoz, hogy anyagi és szakmai támogatásunkkal a vállalkozások megerősítsék piaci helyzetüket, valamint hogy közösen megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek a hosszú távú stabilitást és növekedést biztosítják. Ha megnézzük azokat a vállalkozásokat, amelyek értékük növekedése és pénzügyi helyzetük megerősödése révén az elmúlt években sikeresen vissza tudták vásárolni az Alap tulajdonrészét, felkészültebb, profibb és érettebb hazai cégeket láthatunk. Valamennyi befektetésünkkel ezt a célt kívánjuk szolgálni” – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkeinjekciója elsősorban olyan fejlesztések, beruházások, piaci döntések finanszírozását célozza, amelyek kifejezetten a vállalkozás növekedését, a piaci térnyerést célozzák. Az SZTA kisebbségi tulajdonostársi jelenléte, szakmai partneri és ellenőrző szerepe a közös érdekek mentén biztosítja, hogy a vállalkozás a meghatározott üzleti tervnek megfelelően használja fel a befektetett tőkét, illetve a vállalkozás hosszú távú növekedési céljaival kompatibilis döntéseket hozzon meg. Az Alap alapvetően akkor tekinti sikeresnek a befektetést, ha a befektetési időszak végén a vállalkozás megerősödött pénzügyi helyzetéből kifolyólag a befektetett tőke mértékénél nagyobb összeggel tudja kivásárolni az SZTA tulajdonrészét.

A munkaerőhiány is hajtja a felvásárlásokat
A Jeremie-programok kifutásával nemhogy csökkenni fog a kockázati tőkebefektetések és a felvásárlások piaca, hanem éppen fellendülésre számítanak a szakemberek. A befektetők közül kiemelkednek a német vállalatok, amelyek hatalmas tőkét halmoztak fel – – és szüntelenül keresik a megfelelő célpontokat, amelyekbe befektethetik a pénzüket.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo