200 forint is lehet a benzin az idén?

2016. január 27. szerda - 11:24 / piacesprofit.hu
  •    

Az alacsony olajárak hatására országok, gazdaságok mennek csődbe, vállalatok tűnnek el a világ porondján. Mi, egyszerű emberek ebből csak annyit veszünk észre, hogy olcsóbb lett a benzin, már több mint 100 forinttal tavalyi árához képest. De meddig eshet az üzemanyagok ára?

A nemzetközi nyersolajár zuhanása tovább folytatódik, az Európában irányadó Brent típusú olaj tőzsdei ára a január 11-i hordónkénti 33 dollárról január végére már 30 dollár körüli szintre zuhant, ami több mint 12 éves mélypontot jelent, és körülbelül 70 százalékkal alacsonyabb 2014 elejéhez képest. (Ez csúnya évet jelent az olajkitermelő országoknak.)  Ennek hatása mind a benzin, mind a gázolaj kiskereskedelmi árán érzékelhető, még azzal együtt is, hogy a hazai árak alakulásában a forint dollárhoz viszonyított gyengülése az árak csökkenése ellen hatott. A gázolaj ára így mostanra 300 forint közelében jár, de a benzin ára is számottevő mértékben tovább esett 319 forint közelébe, ami közel hatéves negatív rekordot jelent.

Az adók miatt – amelyek közül például a jövedéki adó fixen 120 forint literenként – körülbelül 200 forint az az elméleti határ, amely alá már nem csökkenhet az üzemanyagok ára.

“Az olaj világpiaci árának további csökkenésére vonatkozó prognózisok alapján rövid távon, a következő hónapokban elképzelhető, hogy a hazai üzemanyagárak is tovább esnek majd, éves szinten a szakértők 5-6%-os csökkenést prognosztizálnak” – foglalta össze Horváth-Dori Jenő, a Normbenz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a GazdaságTV-nek adott interjújában.

Idén is elmarad a drágulás?
A következő hónapokban mérsékelt növekedésnek indulhatnak az árak, de az éves átlagos infláció 2 százalék alatt maradhat az elemzők szerint, az élelmiszerárakat lenyomja a sertéshús áfacsökkentése és várhatóan az alacsony olajárak miatt az üzemanyagárak sem emelkednek jelentősen.