20 milliárddal kevesebbet kér a bankoktól a kormány

2016. április 15. péntek - 11:22 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány kiszámíthatósággal és bizalommal segíti a bankrendszer működését és elkötelezett a bankadó további csökkentése mellett, amely 2017-ben a bankrendszer egészét tekintve 20 milliárd forinttal mérséklődik - mondta Varga Mihály.

mindent kifizettünk

Kép: MTI

A gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható szabályozási környezetben folytathassa munkáját – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OTP Bank tavalyi évet értékelő közgyűlésén. A magyar bankrendszer helyzete az elmúlt évben sokkal kiegyensúlyozottabb lett – mutatott rá a tárcavezető. Varga Mihály szerint a bankok hitelezési tevékenysége jelentősen hozzájárulhat hazánk gazdasági növekedéséhez a vállalati hitelezés bővítésével, a kormány otthonteremtési programjának támogatásával.

Mint mondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jövő évi költségvetés alapot teremtsen az eddig elért társadalompolitikai eredmények megőrzésére, a gazdasági növekedés fenntartására, a foglalkoztatottság növelésére és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítására.

„A kormány folytatja az adócsökkentést” – mondta a szakminiszter kiemelve: az EBRD-vel kötött megállapodásnak megfelelően a bankadó 2017-ben tovább mérséklődik. A közgyűlés részvevőinek figyelmét Varga Mihály arra is felhívta, hogy az elmúlt öt évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon. A készpénz népszerűségében nemcsak a tranzakciós illeték játszik szerepet, hanem a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma is – értékelt a tárcavezető. A kormány a helyzet megoldása érdekében a most készülő jövő évi költségvetésbe is beépít olyan elemeket, amely el kívánja hárítani azokat a technikai akadályokat, amelyek a terminálok kiépítése előtt állnak. „A bankok részéről pedig erőteljesebb ösztönzést várnak annak érdekében, hogy az elfogadóhelyek száma jelentősen bővüljön” – jelezte Varga Mihály.

Különadók: most már látszik, hogy nem volt jó ötlet
Az elmúlt években sorra bevezetett különadókból jelenleg 15 féle van a magyar adórendszerben. Az Orbán-kormány adózási csodafegyvere csökkenti az ország versenyképességét, fölöslegesen bonyolítja az adórendszert és hosszú távon mindenképpen káros a gazdaságnak.