20 életszerű módszer a munkatársak motiválására

2014. április 03. csütörtök - 12:20 / piacesprofit.hu
 •    

A motivált munkaerő jobban megéri a cégnek, erről már sok szó esett. De hogy is kell csinálni? Vezetők gyakorlati tapasztalatai alapján állt össze a húszas lista, tényleg hasznos és tényleg bevállalható motivációs eszközökből.

Kép: PP archív

A cégvezetők 69 százaléka úgy tartja, hogy a dolgozói elkötelezettség és motiváció kulcsfontosságú szerepet fog játszani a következő 3 évben, mint az üzleti eredményességet befolyásoló fő stratégiai mutató – derül ki a legutóbbi közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felmérésből, amelyet az Aon Hewitt készített. Ugyanakkor tény, hogy a legtöbb ember számára a munkahely csak egy szükséges rossz: nyugtalanító és energiazabáló időtöltés.

Szerencsére azt is egyre több vezető belátja, hogy nem a pénz az egyetlen motivációs eszköz (sőt), tehát a nehéz anyagi helyzet nem kifogás. A motiváció, elkötelezettség növelésére számos módszer és tanács áll rendelkezésre, most viszont Cservenyák Tamás, a Tudatos Vezetés blog szerzője gyakorló vezetők tapasztalatai alapján szedett össze egy listát azokról a lehetőségekről, amelyek tényleg működnek, és teljesen életszerű, hogy bárki alkalmazhassa őket. Akár mától…

Egy tréningnap végén 9 középvezető rászánt 10 percet, hogy összeszedje, milyen konkrét lehetőségeket lát arra, hogy — akár holnaptól — munkatársai számára motiválóbb munkakörnyezetet teremtsen. Lássuk, mire jutottak (az elhangzás sorrendjében):

 1. Bizalmat adok neki
 2. Megdicsérem valamiért
 3. Bevonom egy döntésbe
 4. Bevonom valami új dolog kitalálásába
 5. Időt szánok rá, meghallgatom
 6. Önállóságot adok neki valamiben
 7. Személyre szóló célkitűzésben segítek neki
 8. Kihívást jelentő feladatot adok neki
 9. Szakmai kiállításra mehet
 10. Folyamatos visszajelzést adok neki
 11. Csapatépítő programot szervezek
 12. Viszek valamilyen finom ennivalót a csapatnak
 13. Továbbképzésre mehet
 14. Kikérem a véleményét
 15. Megértő vagyok a problémájával kapcsolatban
 16. Az eredményeket megünnepeljük
 17. Közös célokat tűzünk ki
 18. Érdekes pluszmunkát kap
 19. Olyan feladatot adok neki, ami növeli az önbizalmát
 20. Támogatom az előrelépésben, fejlődésben
Ahány ember, annyiféle motivációs profil. Valakit egy érdekes feladattal lehet lázba hozni, míg más azt értékeli, ha kikérjük a véleményét. Nem lehet megspórolni, hogy tényleg megismerjük a kollégáinkat. Ha magunkból indulunk ki, könnyen melléfoghatunk. A vállalati motivációs rendszer pedig, minden ellenkező híresztelés ellenére nem motivál helyettünk, legfeljebb — szerencsés esetben — része lehet a motivációs eszköztárunknak. Kevésbé szerencsés esetben sajnos inkább a munkatársak kedvét szegi.
A lista természetesen nem kimerítő, valószínűleg könnyen össze lehetne gyűjteni hozzá még húsz tételt. Ha ismerjük a kollégáinkat, könnyű hármat-négyet kiválasztani a listáról, sőt, saját ötletekkel bővíteni.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek