13 tipikus hiba kkv-k hitelfelvételénél

2014. július 22. kedd - 12:15 / piacesprofit.hu
  •    

Habár a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos fix kamatra olcsó forrást biztosít a hazai kis- és közepes vállalkozások számára, sokan nem kapnak hitelt. Vajon a bankok milyen okokkal utasítják el a hitelért folyamadó kkv-ket?

Kép: PP Archív

Meglepő dolgokra bukkant a Bankmonitor csapata, amikor utánajárt, miért utasítják el sokszor a hitelt igénylő kkv-kat a bankok. Íme, a 13 leggyakoribb hiba, amit hitelfelvételkor elkövetnek a cégek!

Nincs üzleti terv.

Enélkül a bank nem tudja megállapítani, miből tudja visszafizetni a vállalkozás a neki folyósított hitelt. Nem csak az üzleti terv hiánya jelenthet problémát, hanem az is, ha az nem megalapozott. Például: a cég 50 százalékos árbevétel növekedést vár üzleti tervében ám az előző évek gazdálkodási eredményeiből ez nem támasztható alá.

A tulajdonos nem elkötelezett.

Ha egy vállalkozás kizárólag hitelből szeretne fejleszteni, miközben annak tulajdonosa minden hasznot kivon a cégből, az nem jó ajánlólevél a bankoknál.

Nincs tiszta lap.

A hitel fedezetéül felkínált ingatlan tulajdoni lapja nem tiszta (például haszonélvezeti jog van rajta)

Még könnyebben lehet hozzájutni az olcsó hitelhez
Életbe léptek a korábban beharangozott könnyítések a Növekedési Hitelprogramban. Az idén kezdődött második szakaszban egyelőre mérsékelt volt az érdeklődés az olcsó hitel iránt, mivel a cégek valószínűleg éppen az enyhítéseket várták a hitelfelvétellel.

Nincs profit.

A társaság könyvei szerint a vállalkozás profit nélkül vagy csak minimális haszonnal működik. Ez azért riasztó a bankok számára, mert a háttérben „adóoptimalizálási” törekvésekre utal.

A Piac & Profit szakértője segít felkészülnünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a kérelem.

Idegen pálya.

A vállalkozás olyan tevékenységre kér hitelt, amelyben nincsenek tapasztalatai. Banki szemszögből itt már sokkal inkább tőke- vagy tulajdonosi kockázatról és nem a klasszikus hitelkockázatról van szó.

Átláthatatlan számlamozgások.

Cégcsoport esetén fordulhat elő az a bankok számára szintén nem túl bizalomgerjesztő jelenség, hogy a vállalkozások egymás között átláthatatlan módon számláznak és hiteleznek.

Korábbi hitelből fakadó korlátozások.

A korábban kötött hitelszerződésben szereplő korlátozások miatt a vállalkozás csak korábbi hitelezőjétől kaphat kölcsönt. Ilyenkor reális alternatíva, hogy az új hitelből a régit váltják ki.

Projekttársaság.

A bankok nem szeretik az új tevékenységre alapított új vállalkozásokat. Ha ugyanis mégsem jön be a terv, a tulajdonos könnyedén bedöntheti a vállalkozást. A válság kitörése után pont az ilyen projekt cégeknél dőlt be a legtöbb hitel.

Átláthatatlan tulajdonosi kör.

Magas megvalósíthatósági kockázat.

Ez leginkább pályázati önerő finanszírozás vagy pályázati előfinanszírozás esetén fordul elő. Leginkább azért, mert az adott vállalkozásnak nincs kézzel fogható tapasztalata, múltja az adott területen.

Rövid távú célok.

Gyakori hiba, hogy a vállalkozás rövid távú finanszírozási problémáira (például vevőkövetelések kezelésére) szeretne hosszú futamidejű hitelt felvenni.

Adótartozás.

Ingyen pénz.

A Növekedési Hitelprogramban részt venni kívánó vállalkozások körében gyakorta tapasztalható, hogy azt hiszik, az olcsó forrás fejében nem kell megfelelniük a klasszikus hitelfelvétel szabályainak. Pedig a kockázatokat ennél a programnál is a bank viseli. Ha az adós nem fizet, a kapott forrást a banknak kell az MNB-nek visszafizetnie.

Könnyebben vehetnek fel külföldi hitelt a magyar cégek
Megkönnyítheti azoknak a hazai vállalatoknak a dolgát az új Ptk., amelyek külföldi székhelyű banknál szeretnének hitelhez jutni. A hitelező, vagyis a külföldi bank szempontjából nyilvánvalóan elsődleges jelentőségű, hogy mennyire átlátható a hitelbiztosítéki rendszer magyarországi szabályozása, milyen hatékonyan képes lehívni a rendelkezésre álló garanciákat, illetve hogy mekkorák az adminisztratív terhei és költségei. Az új Ptk. pedig komoly változásokat hozott e téren.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek