13 milliárdot osztanak ki munkahelyteremtésre

2014. április 02. szerda - 15:11 / piacesprofit.hu
  •    

Összesen mintegy 13 milliárd forintot oszt szét a kormányzat a munkahelyteremtő pályázat keretében. Az 1254 támogatott cég közül a legnagyobb támogatást egy tiszakanyári cég kapta.

A most kiosztott pénz duplájára lenne igény – Kép: Pixabay

Megszületett a döntés a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kiírt idei munkahelyteremtő beruházási pályázat nyerteseiről, 1254 vállalkozás kap összesen 13 milliárd forint támogatást, ami 6541 új munkahely létrehozását segíti – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára. Emellett döntöttek a gyakorlati képzést folytató vállalkozásoknak és intézményeknek szóló pályázat nyerteseiről is, s az eredetileg tervezett 5,4 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forintra növelték a keretet.

A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását segítő keretösszegből 1254 pályázó részesült vissza nem térítendő támogatásban. A pályázók döntő része hátrányos helyzetű térségekben, jelentős számú új munkahelyen, álláskeresők alkalmazásával valósítja meg beruházását. A vállalkozások 6541 új munkahely kialakításához, és ezeken a munkahelyeken 4673 álláskereső foglalkoztatásához nyertek el vissza nem térítendő támogatást. A támogatás egyúttal 17992 munkahely megőrzését is segíti. Az idén minden eddigit meghaladó, 27,7 milliárd forint támogatási igényt jeleztek a vállalkozások.

A támogatásban szereplő cégek túlnyomó többsége 1-25 millió forint közötti támogatásban részesült, de néhányuk több százmilliós támogatást nyert el. A legtöbbet a tiszakanyári székhelyű MAXX PONT Ruházati, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el, a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás több mint 338 millió forintot nyert a pályázaton.

A nyertesek listája itt megtekinthető!

A támogatás odaítéléséről vagy elutasításáról a vállalkozások írásban kapnak értesítést a munkaügyi központoktól.

A legtöbb pályázat a hátrányos helyzetű térségekből érkezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 267, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 238 pályázatot, Bács-Kiskunból pedig 186 pályázatot adtak be a kkv-k, összegszerűen együttesen Szabolcs-Szatmár-Beregből 4,5 milliárd forintot, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 3 milliárd forintot, az összegszerűségben harmadik helyen álló Békés megyéből 2,1 milliárd forintot igényeltek a kis- és középvállalkozások munkahelyek teremtésére.

Már a munkahelyteremtésre figyelnek a hazai cégek
A hazai vállalatok harmada már a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrál. A megkérdezettek 32 százaléka bízik a magyar gazdaság 1 és 3 százalék közötti növekedésében, többségük hasonló eredményre számít a világgazdaságban is. 28 százalékuk tervezi bővíteni munkahelyeinek számát.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek