13 furcsa munkakör, amiről sosem hallottunk

2017. március 03. péntek - 18:01 / piacesprofit.hu
  •    

Nem talál munkát? Vagy csak szeretne váltani? Mutatunk néhány olyan szakmát, amire biztosan nem gondolt, hogy pénzt lehet keresni vele. Pedig van, aki szájszagot szagol, másokat ölelget, vagy mondjuk épp sorban áll. Hogy mennyi mindennel lehet pénzt keresni!

Nemcsak a gyerekünkre vigyázhat felbérelt munkaerő, vagy a kutyánkat sétáltathatja. Fizethetünk azért, hogy kitakarítsák a lakásunkat, összerakják az áruházi bútort, ez már senkit nem ér meglepetésként. De ennél sokkal meglepőbb szolgáltatásokra is felbérelhetünk profikat.

Hivatásos odabújó

A hivatásos odabújó munkáját talán a sok egyedülálló ember tettes szükségessé. Kis kifli, nagy kifli – angolul spooning (a kanálból kiindulva). Összesimulós összebújás az ágyban. Romantikus, mi? Aki sokáig van egyedül, nagyon hiányozhat neki, hogy odabújjon valakihez. Erre is kérhetünk profi segítséget. A profi odabújónak 60-80 dollár (17 450-23 270 forint) az órabére Amerikában.

Érzelmileg megerőltető tud lenni, állítja a portlandi Samantha Hess, akinek ez a foglalkozása: Arra már nem tért ki, hogy azért, mert olyanokat kell ölelgetnie, akikhez fizikailag és emberileg nincs gusztusa, vagy azért, mert átveszi az érzelmi terheiket, és ők leszívják az energiáját. Vagy mindkettő esete fennáll.

Profi nyoszolyólány

Létezik cég, amely azzal foglalkozik, hogy profi nyoszolyólányokat közvetít ki. A legfontosabb dolguk nem az, hogy csokorral a kezükben ácsorogjanak a szertartás előtt az első sorban, hanem hogy az esküvő előtt, után és a lagzin segédkezzenek a menyasszony apró-cseprő dolgainak elintézésében. Nagyjából egy stylist és egy személyi asszisztens ötvözete ez. Esküvőnként 300-2000 dollár között mozog a tarifa.

Bérelhető siratóasszony

Hivatásos siratót is lehet már bérelni, aki eljön a temetésre, és jajveszékel, vagy ha úgy kérjük, csendesen szipog a megrendültségtől. Anélkül, hogy ismerte volna az elhunytat. Mondhatjuk színésznek is. Egy angliai cég 70 dollárért közvetít ilyen embereket. Ezért az összegért nagyjából 2 órára kapják meg a siránkozó résztvevőt a temetésre.

Szerencsesüti-szövegíró

Gondolt már rá, hogy ami az Amerikában népszerű szerencsesütikben van, kis papírka valami bölcselettel, azt is megírta valaki? Nem feltétlenül a történelmi nagyságok könyveiből szedték őket. Nos, egy ember ül, és azon agyal, hogyan lehetne valami mélyenszántó és szellemes életigazságot kitalálni, amelyben a majszoló emberek majd megtalálják a számukra fontos értelmet.

Az EHow.com szerint az ilyen szövegírónak a szürkeállománya megerőltetéséért 40 000 dolláros (11,63 millió forintos) éves fizetés üti a markát. Természetesen az élelmiszer- és édességgyárak alkalmazzák őket.

Évi 40 000 dolcsiért sziporkáznak a szövegírók. (fotó: flickr/poppet wtih a camera)

Évi 40 000 dolcsiért sziporkáznak a szövegírók.
Fotó: flickr/poppet wtih a camera

Hivatásos tévénéző

Nem olyan könnyű munka ez, mint amilyennek hangzik. Végig kell nézniük mindenféle felvételeket, hogy megtalálják azokat az anyagokat, amelyeket klipekben, montázsokban használhatnak például talk showkban. Jimmy Kimmel műsora 2005-ben keresett erre a munkára embert, akkor 500-600 dolláros órabért kínáltak.

Kígyófejő

A világ legveszélyesebb kígyóiból – például csörgőkígyókból és kobrákból – feji ki a mérget. Kórházak és laboratóriumok ezeket használják a méreg ellenanyagának elkészítéséhez, amit grammonként 1000 dollárért árusítanak.

Jégszállító

Nem arról van szó, hogy jégkockát vinnének házhoz – bár abból is jól meg lehet élni manapság. Amióta 1912-ben egy jéghegynek ütközve elsüllyedt a Titanic, az International Ice Patrolnak (IIP) jó indoka van arra, hogy árulja szolgáltatását. A vízfelszín alatti és feletti jégtömegek mozgását figyelik, és hajózható területeket alakítanak ki körülöttük. Ha a jéghegy mozdíthatatlan, akkor szükség esetén lefaragják. Ha vontatható, akkor elhúzzák a helyéről. Az IIP-t az amerikai parti őrség üzemelteti.

Kutyaszörfoktató

Bizony már annyira szeretik egyesek a háziállataikat, hogy szörfölni is meg akarják tanítani őket. Azt nem tudni, hogy ez mennyi sikerrel megy, és vajon lovagolják-e a hullámokat az ebek, vagy rendszerint belepottyannak a vízbe, és kutyaúszás lesz a vége. A puccosabb tengerparti nyaralóhelyeken találni ilyen oktatókat.

Kutyaeledelízlelő

Az ugatásokat csak a leginkább állatszerető – vagy a saját háziállatukra ráhangolódott – gazdik képesek megérteni. Az élelmiszergyárak nem. Ezért nem morgó, vonyító, vakkantó, ugató kutyákat, hanem embereket alkalmaznak, hogy előkóstolják az új fejlesztésű kutyaeledeleket, és szavakban mondják el, milyennek érzik a termék ízét, állagát. Ők is szakemberek, mert a tápanyagtartalomról is tudnak beszélni. Ne aggódjunk miattuk. Az eledelt nem nyelik le. Kiköpik, hisz csak az íz a lényeg.

Gazdi-mazdi, én ma nem akarok szörfözni! Rendben? Pacsi! (fotó: Virginia State Park)

Fotó: Virginia State Park

Szájszagellenőrző

Nem lehet kellemes elfoglaltság. De kifinomult orr kell hozzá, bárkinek nem megy ez a munka. Leginkább a rágógumit, fogkrémet, szájöblítőt vagy rágcsálandó cukrokat gyártó cégek alkalmaznak ilyen embereket. Ők adják a visszacsatolást, ők az első tesztcsoport. Ha továbbra is büdös az ember szája, akkor valamit változtatni kell a terméken.

Arctapogató

Na, ez is egy olyan szakma, amihez különleges testi képesség kell. Kifinomult tapintás. Ők azért tapizzák az arcot, hogy megállapítsák, hatékony-e egy-egy új arckrém, bőrradír, arctisztító tonik vagy borotva. Ez részidős munka, óradíjuk 25 dollár (7270 forint).

Hivatásos sorban álló

Főleg a nagy márkák és áruházak alkalmazzák, hogy növeljék a sorban állók táborát. Leginkább a kiárusítások/leértékelések napján vagy egy-egy új slágertermék bemutatásakor. Az ilyen kamu fogyasztókkal azt a benyomást keltik a boltok, hogy itt valami nagy akció vagy újdonság van, tuti, hogy érdemes beállni a sorba. Heti bérük 1000 dollár. A Business Insider cikke az iPhone-t említi példaként, valószínűleg nem véletlenül.

Csirkenem-meghatározó

Hiába indít be más képzettársításokat az angolul chicken sexernek nevezett munkakör, valójában ezeknek az embereknek az a dolga, hogy megnézzék, milyen neme van a csirkének. Főként a nagy állattenyésztő-telepeken van szükség rájuk. Leginkább Angliában és Japánban foglalkoztatnak ilyen munkakörben embereket. Évente 60 000 dollárt (17,44 millió forintot) keresnek.

Forrás: Business Insider

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor