10 ezer rászedett befektető egy centet sem kap?

2009. december 10. csütörtök - 16:55 / MTI
  •    

Bernard Madoff áldozatainak csak töredéke kapott eddig valamekkora kártérítést - írta csütörtökön a USA Today egy évvel azután, hogy letartóztatták a Wall Street legnagyobb befektetési csalóját.

A csaló üzletember hosszú éveken át folytatott pénzügyi machinációiban mintegy 16 ezer közvetlen befektető vesztette el pénzét, közülük eddig 1487-et kártalanítottak részlegesen. Több ezer pórul járt befektető panasza ügyében még nem született döntés, és csaknem 10 ezer esetben az áldozatok nem tudták érvényesíteni követelésüket. A kártalanítási folyamat lassúsága, valamint annak a szövetségi védőhálónak a hiányosságai, amely a tőzsdei visszaélések áldozatainak védelmét célozza, elkeseredett reakciókat váltanak ki Madoff áldozataiból.

"Szükségünk van az Önök segítségére" – jelentette ki a képviselőház pénzügyi szolgálatok albizottságában az áldozatok egyike, Jeannene Langford kaliforniai dizájner, akinek minden megtakarítása odaveszett Madoff mesterkedései nyomán. Gary Ackerman New York-i demokrata párti képviselő arról beszélt, hogy a pénzügyi hatóságok nem tesznek meg mindent az áldozatok kártalanítása érdekében.

Bernard Madoff 65 milliárd dolláros kárt okozott befektetők széles körének; jótékonysági alapok, hírességek, nyugdíjalapok és hétköznapi befektetők jártak pórul. Áldozatait piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükkel csapta be; látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki.

Akik pedig nyertek… 

A bíróság eddig 1,5 milliárd dollárt teremtett elő az áldozatok kártalanítására. További perek várhatók mintegy 19,4 milliárd dollár összegben olyan szervezetek és magánszemélyek ellen, akik jelentős haszonra tettek szert Madoff csalássorozatában más befektetők kárára. Az áldozatok egy részének kárát a szövetségi és állami adóvisszatérítések is enyhítik; egy New York-i adószakértő szerint a befektetők veszteségeik akár 40 százalékát is visszakaphatják.

Madoffot 2008. december 11-én tartóztatták le. Idén márciusban vallotta bűnösnek magát a bíróság előtt, jelenleg 150 éves büntetését tölti egy észak-karolinai börtönben.