100 emberből 20 marad a faiparban

2017. április 07. péntek - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén, és mára égetővé vált. A bútorgyártásban mindig is lesz olyan, nagy szaktudást igénylő munkafolyamat, amelyet nem lehet automatizálni, vagyis amely csak hagyományos manufakturális módszerrel, kézi munkával oldható meg.

Az asztalos-, kárpitos- és varrómesterséget magas szinten művelő szakemberek kiöregedtek, nyugdíjba mennek, az utánpótlás nem megfelelő mértékű. A fiatalok körében annak ellenére nem népszerűek a faipari szakmák, hogy kimondottan jól jövedelmeznek, és változatos szakmai kihívásokat kínálnak. Ezek nem szalagmunkák, sok örömet nyújtanak, és a szó legnemesebb értelmében igazi hivatássá tudnak válni. Akit valaha megérintett a fával való kétkezi munka szépsége, az egy életre megszereti ezt a matériát – olvasható a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

Kép: Construma 2017

Kép: Construma 2017

„A hazai bútoripar jövőjét tekintve komoly aggodalommal tölt el, hogy 10 éven belül a szakemberek száma 30 százalékkal fog csökkenni, vagy azért mert a szakmunkások pályaelhagyókká lesznek, elszívják őket a nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező és jobban támogatott ágazatok (például az autóipar), vagy – különösen a dunántúli területekről – átigazolnak Ausztriába, Szlovéniába. Esetleg éppen azért nem lesz munkáskéz, mert a nagy tudású, idős szakmunkások nyugdíjba mennek. És akkor még a szürkegazdaságot nem is említettem. A folyamat 8-10 éve kezdődött, tapasztalataim szerint 100 emberből 20 marad a faiparban. Asztalosból, kárpitosból, szabászból és varróból gyakorlatilag bármennyi szakembert fel tudna szívni az ágazat. Amit kínálunk a fiatal munkavállalóknak, a hosszú távú jövő. A bútoriparban számos olyan munkafolyamat van, amelyet nem lehet automatizálni, és magas szintű kézműves tudást igényel. Másodszor: igazán változatos munkát, hiszen nem futószalag mellett kell dolgozni, naponta többféle bútortípust gyártunk. Harmadszor: versenyképes fizetést, mivel egy jó kárpitos nálunk akár nettó 300 ezer forintot is meg tud keresni” – mondja Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) elnöke.

A jelenleg is tartó Construma Nemzetközi Szakkiállítás vezető témája az építőiparban jelentkező szakemberhiány. A szakképzés kapcsán a képzett szakember-utánpótlásért is felel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Pályaorientáció szempontjából hangsúlyos a hiányszakmák menedzselése, amilyen az asztalos is. Ezt karolta fel a BKIK Kézműipari Tagozata, amelynek szervezésében pályaválasztás előtt álló gyerekek ismerkedtek a fával való foglalatosság szépségeivel.

Jogsink sem lesz a munkaerőhiány miatt
2012 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan csökken az autósiskolák száma Magyarországon – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adatbázisából. A folyamatot több gazdasági tényező együttes hatása okozhatta – véli Hantos Zoltán projektmenedzser.